- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЦИК Русије: Сајбер-напади отежавали изборе

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЕлектронско гласање на изборима у Русији
Електронско гласање на изборима у Русији - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Невиђени сајбер-напади отежавали су живот на изборима, изјавила је председница Централне изборне комисије Русије Ела Памфилова.
„Оно што нам је отежавало живот су невиђени сајбер напади. И на сајт и на све наше ресурсе“, рекла је Памфилова.
Памфилова је истакла да је „невероватно да смо издржали ове сајбер-нападе.
„Снага система је велика. Али чињеница је да смо били подвргнути нападима у невиђеним размерама“, додала је она.
Према њеним речима, на изборима у Русији није било могуће да се сакрије ниједна неправилност. То гарантује транспарентни систем.
„За то смо створили најтранспарентнији систем у којем се не може сакрити нити један прекршај... Значајно је мање, много мање (неправилности) него икада пре, али свака од њих је одмах излазила на површину, јер то гарантује транспарентност система“, истакла је Памфилова.

Напади на ресурсе ЦИК из иностранства

Представник ЦИК Александар Соколчук је, са своје стране, изјавио да су напади на ресурсе ЦИК Русије углавном изведени са страних ИП адреса.
Према његовим речима, у данима избора у просеку је сајтовима Централне изборне комисије Русије приступало око 4.000 система за аутоматско прикупљање података, робота или ботова.
Соколчук је приметио да су средства за заштиту сајта ЦИК идентификовала низ напада: три су имала за циљ да идентификују могуће рањивости, укупног трајања више од седам сати, три ДДОС напада укупног трајања до једног часа, четири напада усмерених на убацивање страног софтвера на сајт ЦИК у укупном трајању до један сат.
„Напади су углавном изведени са страних ИП адреса. Техничке мере које је предузела ЦИК Русије омогућиле су да се обезбеди поуздан рад сајта ЦИК и његове доступности за кориснике интернета“, констатовао је он.
Избори за Државну думу одржани су ове године од 17. до 19. септембра. Према подацима Централне изборне комисије Русије, према резултатима после обрађених 98,02 одсто гласачких листића, у Државну думу улази пет странака. Државна дума бира се на петогодишњи мандат по мешовитом изборном систему: 225 посланика бира се са страначких листа, још 225 – из једномандатних изборних јединица у једном кругу.
Прочитајте још:
Кремљ о протеклим изборима: Конкурентни и транспарентни
Избори у Русији: Јединствена Русија осваја апсолутну већину у Државној думи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала