Да ли је могуће тачно проверити километражу половног аутомобила

CC0 / Pixabay / Половни аутомобили
Половни аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Куповина половног аутомобила је увек "мачка у џаку" – никад са сигурношћу не знате шта ћете добити. Што је аутомобил старији и што је променио више власника, та вероватноћа значајно расте.
Кључни фактор је наравно километража аутомобила која се скоро па по правилу смањује. Овим видом преваре се не служе само професионалци, већ често и обични продавци.
То им омогућава да значајно повећају цену аутомобила јер је разлика у вредности возила које је прешло 150.000 километара неколико хиљада евра већа од истог са километражом од 250.000-300.000 километара.
Једноставно, на одређеном броју километара који често обухвата магичну цифру од 200.000 због истрошености крећу да отказују одређене компоненте возила и то оне чија је замена најскупља.
Стручњаци тврде да број аутомобила са промењеном километражом обухвата више од 30 одсто тржишта половњака. У пракси је то знатно више, бар на нашем поднебљу.
Иако никад није могуће са стопроцентном сигурношћу утврдити тачну километражу возила, постоји неколико корака који ће вам омогућити да добијете бар приближну вредност, што вам може помоћи да се боље уверите у стање возила и спустите му цену.
Пре свега, потребно је детаљно проверити сервисну књигу возила, у којој је бар до одређеног тренутка вођена евиденција километраже и поправки.
То вам може дати идеју колико је возило прелазило годишње у просеку па да дођете до неке просечне вредности то тренутка у којем га ви купујете.
Осим тога, препоручује се да одвезете аутомобил у сервис који поседује опрему за комплетну дијагностику аутомобила, која може указати и на одређене дефекте његових компоненти.
Што је новије годише возила, то ћете моћи да добијете тачнију информацију о пређеној километражи, чак и када је манипулисано бројчаником.
Међутим, ни то неће одредити тачан број пређених километара, али ће вам бар дати много јаснију слику колико је возило прешло и колико се то (не)поклапа са оним што је обележено на сату.
Прочитајте још:
Аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2021
Аутомобили поскупели, потражња не пада, а цене ће тек да порасту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала