Дани духовне културе Русије – Сећање на руске добровољце који су бранили Србију

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПортрет Василија Пољенова
Портрет Василија Пољенова - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Дани духовне културе Русије у Србији, којима се обележава 145. годишњица од почетка Српско-турског рата и доласка Руског добровољачког покрета у Србију, одржаће се од 22. до 24. септембра у Београду.
Један од централних догађаја манифестације биће изложба дела великог руског сликара Василија Поленова, која ће бити приређена у Музеју поште у Београду.

Василије Поленов – Велики руски уметник који је бранио Србију

Академик Василије Поленов (1844 – 1927) борио се као руски добровољац на страни Срба у Српско-турском рату 1876. године.
Посетиоци изложбе „Василиј Поленов: српски рат очима руског уметника“ имаће могућност да виде радове руског уметника који се чувају у фондовима Третјаковске галерије и Музеја В. Д. Поленова, као и одломке из његовог „Дневника руског добровољца“, који је први пут објављен у часопису „Пчела“ 1877. године.
© Sputnik / Юрий Кавер / Уђи у базу фотографијаМузеј Василија Пољенова
Музеј Василија Пољенова - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Музеј Василија Пољенова
Организатори изложбе су Пошта Србије, Третјаковска галерија, Државни меморијални историјско-уметнички и природни музеј-парк Василија Дмитријевича Поленова, Руски дом у Београду и Руски научни институт у Београду.

Сећање на руског генерал-мајора Михаила Черњајева

У оквиру манифестације „Дани духовне културе Русије у Србији“ у Историјском музеју Србије биће приређена и изложба посвећена главном команданту српске армије, руском генерал-мајору Михаилу Черњајеву „Повртак генерала – 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“, чији је аутор историчар Алексеј Тимофејев.
Посетиоци ће бити у прилици да сазнају детање о јединственом догађају у историји руског народа, који се догодио пре 145 година, када се први пут појавио феномен војног добровољачког покрета, независно од државе, који су подржавали истакнути представници војне, пословне и научне елите.
© Руски домПлакат изложбе "Повратак генерала - 145 година доласка руских добровољаца у Србију"
Плакат изложбе Повратак генерала - 145 година доласка руских добровољаца у Србију - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Плакат изложбе "Повратак генерала - 145 година доласка руских добровољаца у Србију"
Српској научној јавности и публици по први пут ће бити представљене фотографије из албума „Успомене о Србији“, добровољачке награде, лични записи и преписка Михаила Черњајева с организаторима покрета Иваном Исаковом и Николајем Рајевским.
Организатори изложбе су Историјски музеј Србије, Државни историјски музеј из Москве и Руски дом у Београду, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Министарства културе Руске Федерације.
На отварању изложбе 24. септембра посетиоцима ће се обратити заменица министра културе Русије Олга Јарилова, помоћница министра за очување културног наслеђа и дигитални развој у Министарству културе и информисања Србије Данијела Ванушић и директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић.
Изложбе посвећене Василију Поленову и Михаилу Черњајеву ће трајати до 7. октобра.

Обележавање јубилеја Достојевског

У оквиру „Дана духовне културе Русије у Србији“ биће обележен још један велики јубилеј – 200 година од рођења великог руског писца Фјодора Достојевског – откривањем мурала с портретом књижевника у Улици Достојевског на Чукарици.
Аутор мурала је српски улични уметник Милан Милосављевић Дерокс, а на њему је представљен стилизовани портрет Достојевског са цитатом из „Дневника писца“ на српском језику, димензија 6,5 са 4,5 метара. Мурал се налази на згради Културног центра Чукарица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала