- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европосланик: Запад сматра изборе у Русији нелегитимним само зато што су руски

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаПребројавање гласова на парламентарним изборима у Русији
Пребројавање гласова на парламентарним изборима у Русији - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Западне земље ће сматрати да је свака иновација на изборима у Русији недовољна да би се гласање признало као легитимно само зато што се избори одржавају у Русији, сматра је посланик Европског парламента и независни посматрач на изборима за Државну думу Тјери Маријани.
Маријани је приметио да, на пример, на бирачким местима у западним земљама нема новина са ку-ер кодовима и видео-надзор, али из неког разлога Запад и даље сматра да су такви избори легитимни.
„Знате, без обзира на то које нове мере уведете, оне никада неће бити довољне из једног једноставног разлога – из простог разлога што сте Руси. То је довољно“, рекао је Маријани на конференцији за новинаре у Москви.
Према његовим речима, у западним земљама се апсолутно без преседана променило следеће: ако су раније избори једва да су били одржани, а западне земље би одмах оптужиле Русију да су избори незаконити, сада је све почело да се дешава много брже – „избора још нема, а већ су проглашени за нелегитимне“.
„Наравно, овде се само може констатовати чињеница да је ово апсолутно политизован поглед на ствари“, нагласио је он.
Маријани је додао да су избори у Русији одржани на највишем нивоу.
Он је објаснио да је био међународни посматрач на изборима у Санкт Петербургу, да је обишао 20 бирачких места и да није видео ништа ненормално.
„Имали смо прилику да разговарамо са посматрачима из различитих политичких партија и апсолутно сви су говорили да на изборима нису видели никакве неправилности“, истакао је он.
Европосланик је такође додао да је прочитао много вести о изборима у Русији, али да није могао да нађе њихову потврду. Сличан став изнео је и оснивач Међународне дипломатске опсерваторије Вито Гритани.
„Нисмо приметили никакве дезинформације или преваре. Стекли смо дивно искуство у посматрању које је потребно поделити у нашим земљама. О Русији нам је речено да постоје рудименти комунизма и ужасна контрола… Ја сам видео много насмејаних бирача“, констатовао је он.
Избори за Државну думу одржани су ове године од 17. до 19. септембра. Државна дума бира се на петогодишњи мандат по мешовитом изборном систему: 225 посланика бира се са страначких листа, још 225 – из једномандатних изборних јединица у једном кругу.
Европски парламент је у четвртак већином гласова одобрио извештај о стратегији односа са Русијом који предвиђа непризнавање септембарских избора за Државну думу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала