- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Гујон: Многи Срби не знају да им је у БиХ угрожена имовина

© Tanjug / ZORAN ZESTICАрно Гујон
Арно Гујон - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон, изјавио је да многи Срби не знају да им је право на имовину у Федерацији БиХ угрожено и да је због тога покренута кампања.
Београд и Бањалука недавно су покренули кампању којом се Срби, који имају власништво у Федерацији БиХ, позивају да се што пре јаве како не би изгубили право на имовину.
„Процена је да око 400.000 Срба који живе широм света полаже право на имовину у Федерацији БиХ. У току је усклађивање земљишних књига и катастра. Током процеса усклађивања људи који су власници, Срби, пореклом из Федерације БиХ, могу да изгубе право на ту имовину, да буду избрисани из свих регистара, а да о томе нису обавештени“, рекао је Гујон.
Додао је да је због тога покренута кампања, како би били обавештени о том процесу и да је веома лако сачувати ту имовину.
„Ако се јаве канцеларијама за јавну помоћ коју је основала Република Српска, и ко се јави на време, може унапред и без икаквих трошкова и у реалном времену да остане власник своје имовине. Оно што је припадало Србима пре рата, оно што је очувано чак и у рату, не сме да се изгуби сад у миру“, поручио је Гујон.
Подсетивши да је кампања покренута пре десет дана, Гујон је за РТС навео да се од тада јавило више од 500 људи.
„Јављају се из свих земаља, из Немачке, Данске, Америке, Аустралије...“, казао је Гујон.
Говорећи о случајевима када је процедура усклађивања већ обављена, Гујон је рекао да имовина ни у том случају није изгубљена.
„Случајеви у вези са имовином не застаревају. Међутим, то је много компликованије, јер то треба да иде уз тужбу. Људи који сазнају или који већ знају да су избрисани, треба да се јаве канцеларијама где ће добити и правну помоћ и све што је потребно како бисмо их преусмерили тамо где треба“, казао је Гујон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала