- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Комшић: Босна и Херцеговина ће бити и без Додика, поготово

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Комшић и Милорад Додик
Жељко Комшић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић изјавио је да Милорад Додик није неопходан да би БиХ функционисала.

„Ове земље ће бити и с њим, а и без њега, поготово“, казао је Комшић.

Он је то рекао за портал „Кликс“ из Њујорка, након што је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик саопштио да Комшић тамо борави самоиницијативно.
Додик је истакао да Комшић није имао сагласност сва три члана Председништва БиХ за учешће на Генералној скупштини УН, наводећи да је он у Њујорку приватно.

Додик писао Гутерешу

Додик је овим поводом упутио писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у ком га је обавестио да, због интерних правила и процедура које прописују дужности и обавезе Председништва БиХ, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлашћење да дâ изјаву пред било којим међународним телом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. заседање Генералне скупштине УН.
„У својству српског члана Предсједништва БиХ и у светлу интереса било ког од чланова Председништва /било председавајућег или друга два члана/ да се званично обрати 76. Генералној скупштини УН у име БиХ, допустите ми да Вас љубазно подсетим да БиХ има комплексан изборни систем, а тренутно и врло сложену политичку ситуацију узроковану једностраним, недемократским поступцима неких представника међународне заједнице“, навео је Додик у писму.
Нажалост, додао је Додик, сведоци смо ситуација када неки званичници злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тела презентовањем неусклађених и неовлашћених изјава које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ.
„У случају таквог подухвата, имајте на уму да говорник, без обзира на чин или положај који заузима, даје изјаву само у своје име, износећи лични став или став његове/њене странке, али ни под којим условима таква изјава не сме бити сматрана да је дата у име БиХ. Исто то се мора применити на било ког од чланова Председништва БиХ“, навео је Додик.
Он је упозорио да је неистинита злонамерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору члана Председништва БиХ Жељка Комшић, и да она одражава константу праксу замене теза која у више наврата истиче само једну етничку припадност као покретача свих проблема у БиХ, пренео је РТРС.
„Сходно томе, укупна политичка ситуација у БиХ је нестабилна, а ову нестабилност подржава и међународна заједница која затвара очи пред покушајима попут овога наведеног у садржају писма“, нагласио је Додик.
Он је позвао Гутереша да има на уму да је делегација која ће присуствовати 76. седници Генералне скупштине УН, а која наводно присуствује у име БиХ, заправо није делегација БиХ одобрена и овлашћења од надлежних институција и према процедурама које су на снази у БиХ, на било ком нивоу, него приватна експедиција самоизабраних чланова, без мандата и заједничких упута и ставова.
Додао је да свако давање званичне пажње тој, како је навео, илегалној групи директно штети БиХ и њеном унутрашњем балансу.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
РЕГИОН
Додик: Поступак Комшића показује да у БиХ влада хаос /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала