- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Необично јако светло указало се на небу пре 900 година, тек сада је откривено шта је узрок

CC0 / Pixabay/Free-Photos / Сјајна звезда на ноћном небу
Сјајна звезда на ноћном небу - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Кинески и јапански астрономи забележили су у 12 веку, пре готово 900 година, необично и јако светло, чија светлост је била снажна као она коју рефлектује Сатурн. Они су забележили и где се налазила локација тог светла, али његов узрок остао је мистерија све до сада.
Астрономи сада тврде да су решили ову загонетку стару 840 година. Према њиховом мишљењу, две звезде велике густине судариле су се у Млечном путу и формирале супернову. Експлозија је највероватније довела до формирања звезде изузетно високе врелине, сада познате као Паркерова звезда, као и небуле, „облака“ гаса и прашине који се шири, под именом Па 30.
Ова супернова, или како су је звали кинески астрономи „гостујућа звезда“, била је видљива од 6. фебруара до 6. августа 1181. године. Она је једна од само девет супернова у нашој галаксији које су забележене кроз историју, наводи се у научној студији објављеној у часопису „Астрофизикал џурнал летерс“.
Астрономи су до сада нашли остатке свих супернова, осим ове која је примећена 1181. године.
Небула Па 30 откривена је 2013. године. Научници су у новој студији израчунали колико брзо се шири и дошли до брзине од 1.100 километара у секунди. Знајући ту брзину, израчунали су да мора да буде стара око 1.000 година, што ју је „сместило“ у период када су кинески и јапански астрономи уочили јарко светло на небу.
Такође, то је потврђено и историјским документима, који описују необичну светлост и „гостујућу звезду“ на небу.
У тим документима наведено је да се она налази између сазвежђа Чуанше и Хуагаи, како су их обележавали кинески астрономи, што одговара позицији Паркерове звезде, каже Алберт Зијлстра са Универзитета Манчестер.
Астрономи су и раније претпостављали да је Паркерова звезда настала спајањем два бела патуљка, звезде екстремне густине које су потрошиле своје нуклеарно гориво. Такво спајање доводи до настанка релативно ретке врсте супернове.
Супернова из 1181. имала је управо карактеристике те ретке врсте, каже Зијлстра. Имајући то у виду, као и друге информације, време настанка, њено трајање, Зијлстра каже да се може закључити како су Паркерова звезда и небула Па 30 управо остаци те супернове из 1181. године, преноси „Лајвсајенс“.
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Највећа и најопаснија звезда у нашој галаксији: Умреће млада, а шта ће онда бити са Земљом?
Пристајање свемирског брода са посадом Сојуз МС 12 на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2021
Објављено откриће: Велика експлозија догодила се у свемиру, бљесак протутњао Сунчевим системом
Звезде - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2020
Путовање кроз галаксије: Како изгледају, шта све садрже и да ли се крећу? /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала