- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Поступак опозива председника почиње: Може ли се званично измаћи фотеља Милу Ђукановићу

© Tanjug / HINA/DARIO GRZELJМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Некадашњи предсједник Народне странке Драган Шоћ, који је један од аутора актуелног Устава Црне Горе, каже за Спутњик да је предсједник Мило Ђукановић током догађаја на Цетињу више пута прекршио Устав, али сумња да ће иницијатива о његовом опозиву проћи у Уставном суду.
„Нема сумње да је Ђукановић својим изјавама више пута кршио Устав, али мислим да иницијатива о његовој смјени овог пута неће проћи у Уставном суду. Очекујем да СНП може од тога да прави политичку причу и све ће се, по мом суду, за сада на то свести“, каже Шоћ.
Уставни одбор Скупштине Црне Горе разматраће у сриједу предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав. Иницијативу су подржале све партије из владајуће већине: ДФ, демократе и УРА.

Започиње поступак за опозив Ђукановића

Тиме ће и званично започети поступак везан за евентуални опозив председника Републике.

„Догађаји на Цетињу 4. и 5. септембра још више су актуелизовали нашу иницијативу и показали да је наша иницијатива и легална и легитимна и вјерујем да ће је у Скупштини подржати сви посланици већине“, рекао нам је Владимир Јоковић, лидер СНП-а.

Јоковић је тада напоменуо да је Ђукановић својим изјавама више пута кршио Устав Црне Горе јер је позивао на спречавање изражавања вјерских осјећања, што је гарантовано врховним правним актом. Ђукановић је подстицао и да се спријечи вјерски обред устоличења митрополита, који се вјековима одржава, објаснио нам је председник СНП-а.
Процедура са опозивом је следећа: После иницијативе СНП-а слиједи расправа на Уставном одбору, вјероватно и у пленуму, па ће иницијатива бити послата Уставном суду. Ако суд утврди да је Ђукановић кршио Устав, онда се посланици опет изјашњавају у Скупштини око дефинитивног разрјешења.
Проблем је, кажу, у партијама које подржавају власт, што је од седам судија, колико треба да их је у Уставном суду, сада фактички петоро, јер је двоје отишло у пензију, а нови нису изабрани. А за усвајање иницијативе потребна су четири гласа.
Из Демократске Црне Горе су саопштили да је проблем у томе што је састав Уставног суда, част изузецима, политички обојен у корист Демократске партије социјалиста.
Да подсјетимо, СНП је 4. септембра посланичким клубовима Демократског фронта, „Мир је наша нација“, Покрету за промјене, „Црно на бијело“ и независном посланику Марку Милачићу доставила иницијативу за опозив предсједника државе, у којој наводи да „постоје довољни и оправдани разлози да Скупштина покрене поступак за разрјешење“.
СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да „није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима“.
„Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе“, рекао је Ђукановић.

Грубо кршење закона и Устава

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановић грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе, који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.
„Такође је Ђукановић прекорачио оквир надлежности предсједника Црне Горе прописаних чланом 95 Устава“, навели су између осталог из те партије.
Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.
„Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености вјерских заједница од државе“, каже се у образложењу.
У образложењу се подсјећа да је Ђукановић учествовао на непријављеном и забрањеном скупу 5. септембра на Цетињу.
„Такође је прекршио члан члан 161 Кривичног законика организујући и позивајући на спрјечавање вјерског обреда, што је оперативно у дјело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић“, каже се у предлогу СНП-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала