Вучић поводом потеза Приштине: Наше мере неће бити безболне /видео/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Надам се да нећемо морати да примењујемо наше мере као одговор на потез Приштине, јер то неће бити добро за регион, јер те мере неће бити безболне. Умећемо да заштитимо наш народ, рекао је председник Србије Александар Вучић обраћајући се поводом догађаја на северу Косова, где су распоређени наоружани специјалци РОСУ.
Ово је један од најтежих дана за наш народ на северу Косова. Још синоћ смо знали да Приштина планира покрете својих специјалних снага на север, да су јутрос нешто после шест часова те снаге прешле на север, рекао је председник Србије Александар Вучић.
„То је по шести пут да су те снаге упале на север, преко 350 припадника, много дугих цеви, снајпериста који је требало да покривају куће младих Срба који би се успротивили“, нагласио је председник Србије.
Ради се о унилатералној акцији, без договора са било ким, осим можда са њиховим менторима, додао је председник Србије.
„Са нама нико није разговарао о томе, иако смо их упозоравали да то не чине“, каже Вучић.

Приштина на силу спроводи оно што не пише ни у једном споразуму

„Имали смо два споразума, из 2011. и 2016, споразуме о слободи кретања. Ради се о тзв. КС таблицама којима је продужавана правна снага до 2021. А онда су они на волшебан начин протумачили оно што нигде не пише, осим можда у глави Аљбина Куртија, а то је када наиђе возило са регистрацијама из централне Србије, на пример из Врања, они га зауставе, прегледају, а затим скидају таблице једне суверене, међународно признате државе, чланице УН, пошто им се не свиђају и кажу „пошто ви нама скидате стикере, ми ћемо вама да скидамо таблице“. А то нигде не пише, ни у једном споразуму“, објаснио је Вучић и додао да су решили да то спроведу на силу.
„Борили смо се да то одложимо до 2021. године, рачунајући да ће се до тада формирати ЗСО, али нас газе и газе, и понављају да неће бити нове Републике Српске. Зашто? Јер се то свиђа неком од њихових ментора“, навео је Вучић.
Председник Србије је рекао да је акција спроведена без консултација са председницима четири општине у које су специјалци РОСУ дошли.
Вучић је рекао шта све није спроведено из Бриселског споразума који је потписан 2013. године. Подсетио је да Приштина више од 3.000 дана одбија да формира Заједницу српских општина.
„Њихов Уставни суд је поништио 22 од 23 надлежности ЗСО. И ни ту једну нису испунили“, рекао је Вучић.
„Приштина је на последњем дијалогу рекла да неће да разговара ни о чему осим о несталима, а када је дошло до тог питања, рекли су да неће да разговарају док је на челу Комисије Вељко Одаловић. Они су од нас тражили 22 локације, ми смо истражили 22. А они нису истражили 9 од 10 које смо ми тражили. Ми не можемо да заменимо кости људи јер они кажу да неће док не сменимо Вељка Одаловића“, рекао је Александар Вучић. Вучић је рекао да никога у свету не занима то што није формирана ЗСО.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICАлександар Вучић показује фотографије возила хитне помоћи из Врања коме је косовска полиција скидала таблице
Александар Вучић показује фотографије возила хитне помоћи из Врања коме је косовска полиција скидала таблице - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Александар Вучић показује фотографије возила хитне помоћи из Врања коме је косовска полиција скидала таблице
Председник је подсетио и на то да Албанци не поштују споразуме о катастру и имовини, да бришу Србе из бирачких спискова, да одбијају да упишу имовину манастира Дечани на тај манастир, крше споразуме о слободи кретања, споразуме о катастру јер не враћају Србима станове...

Надам се да нећемо морати да примењујемо наше мере

Уколико се настави угрожавање имовине и живота, позваћемо НАТО и Кфор да поступе у складу са овлашћењима и заштите Србе на северу Косова, навео је председник Србије.
„Погром Срба нећемо дозволити“, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да ће бити одржана седница Савета за националну безбедност, и да ће имати састанак са представницима Квинте на њихов захтев.
„Надам се да нећемо морати да примењујемо наше мере, јер то неће бити добро за регион, јер те мере неће бити безболне. Умећемо да заштитимо наш народ“, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да неће да најављује које су мере у питању, јер се „нада да нећемо морати да их примењујемо“.
Додао је и да ће сутра разговарати и о томе како и на који начин ће снабдевати људе на северу КиМ у отежаним условима и како да им се омогући како да нормално живе.
За нас је најважније да се поштују и примењују споразуми који су потписани и да се смањи стопа лицемерја према Србима, рекао је председник Србије.
„Позивам народ на Косову и Метохији да не наседају на провокације Приштине, знају наши људи и где су њихова снајперска гнезда, кога су убацили 24 сата раније, знају наши људи све, као што и ми знамо“, подвукао је Вучић.

Одговорите да ли постоји Бриселски споразум

Изаћићемо врло одлучно и међународној заједници рећи или спроводите Бриселски споразум, или немојте да нас замајавате, или спроводите Бриселски споразум, или нам реците да не постоји, казао је председник Србије.
„Неко у Европи коначно мора да каже постоји ли Бриселски споразум. Тај одговор ћемо морати да добијемо веома брзо, пошто наше стрпљење није безгранично. Вуку нас за нос 3.076 дана. Ви нам кажите да ли га има, пошто га за нас има, одговорите нам да ли га има и за другу страну“, објаснио је Вучић.
Вучић је истакао да Србија нема сазнања са ким је Приштина у договору повукла данашњи потез. Рекао је да то сигурно није Мирослав Лајчак са којим је данас разговарао, као ни Жозеп Борељ, шеф ЕУ дипломатије.
Србија увек мора да буде спремна да разговара и да иде на дијалог, рекао је председник Србије Александар Вучић, али је навео и да у овом тренутку не види смисао дијалога.
Привремене институције у Приштини почеле су да примењују мере реципроцитета и да скидају регистарске таблице из централне Србије, тражећи да возачи ставе пробне таблице издате у Приштини.
То су учинили тако што су распоредили јаке специјалне снаге косовске полиције РОСУ, због чега су Срби узнемирени.
Грађани су блокирали административне прелазе, а косовска полиција бацила је сузавац.
О дешавањима на северу Косова можете читати у Спутњиковом праћењу уживо.
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Објављен документ: Шта пише у приштинском акту о реципроцитету
Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
СРБИЈА
Додик: Подвале у Јарињу договорене са међународним фактором
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала