- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о „застрашивању“ на изборима: Истина, било га је – али из Брисела

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Позивајући на антируске санкције Европска унија је створила атмосферу без преседана уочи избора за Државну думу Русије, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова негирајући оптужбе ЕУ да су избори одржани „у атмосфери заплашивања независних посматрача“.
Конкретно, ту оптужбу на рачун Русије изнео је раније данас портпарол Европске уније Петер Стано, који је такође рекао да „у Бриселу не могу да дају јасну оцену како су у Русији одржани избори за Думу, будући да у земљи није било довољно посматрача“.
„Могла бих да кажем да Стано није у праву, али рећи ћу другачије. Он јесте у праву – било је атмосфере застрашивања, и то какве, без преседана, али не унутар земље, већ изван ње“, истакла је портпаролка за телевизију „Русија 1“.
Дипломата је подсетила да је дан уочи гласања, 16. септембра, Европски парламент усвојио извештај у којима се говори директно о санкцијама које ће бити уведене Русији.
„Да ли је то застрашивање? Наравно, и то директно“, рекла је портпаролка.
С тим у вези, нагласила је да је „припрема за ту рунду застрашивања почела много пре избора и пре извештаја ЕП“, када је у јулу Одбор за међународне послове ЕУ усвојио изјаву да не намерава да призна изборе у Русији.

ОЕБС сам „закувао чорбу“ са посматрачима

Истовремено, Захарова је оптужила Канцеларију ОЕБС-а за демократске институције и људска права да је намерно одлучила да провоцира када је одбила да пошаље посматраче на изборе.
Према речима портпаролке, најинтересантније је што су они сами „закували чорбу“ са посматрачима.
Она је објаснила да је Русија била спремна да прими 50 особа из мисије ОЕБС-а, али да им та бројка није одговарала.
„Рекли су да мора да дође 500 људи. Односно, намерно су започели провокације како би шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, његов портпарол и сви други могли да кажу да наводно нема међународних посматрача у Русији, а да тих којих има, нису они какви су потребни Канцеларији“, закључила је Захарова.
Подсетимо, избори за Државну думу Русије одржани су 17-19. септембра. Према прелиминарним подацима Централне изборне комисије (ЦИК), након обраде више од 95 одсто гласова, највећи број гласова је освојила Јединствена Русија са више од 49 одсто гласова. Иза ње следи Комунистичка партија (19 одсто), а затим ЛДПР (7,5 одсто) и Нови људи (5,4 одсто).
Фасада здања Централне изборне комисије (ЦИК) Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Русија: ОЕБС посматра изборе у другим земљама у смањеном формату, али у нашој не – не разумемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала