- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

5Г мрежа у Србији: Објављено ко жели да је шири

CC0 / Pixabay/F. Muhammad / Торањ мобилне телефоније и 5г мреже
Торањ мобилне телефоније и 5г мреже - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Регулаторни оквир као предуслов за почетак јавног надметања за доделу фреквенција за коришћење 5Г мреже у Србији постоји, а за њих су заинтересовани СББ, Телеком, Теленор и А1, изјавила је Владана Радисављевић Ђорђевић, руководилац Групе за планирање и развој електронских комуникационих мрежа у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.
Она је на скупу у Привредној комори Србије (ПКС), који је уз подршку коморе организовало Друштво за информатику Србије, оценила да се са увођењем 5Г мреже не касни.
Владана Радисављевић Ђорђевић је навела да је на основу створеног регулаторног оквира, Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ пре мало више од три месеца објавила јавни позив операторима да се пријаве за коришћење одређених радио фреквенцијских опсега.
„Интересовање за радио фреквенције су исказала четири оператора и то СББ, Телеком, Теленор и А1 а на основу прикупљених података и својих анализа РАТЕЛ ће донети одлуку ако сматра да су испуњени услови за додељивање дозвола по спровођењу поступка јавног надметања“, истакла је она.
Објаснила је да даља процедура подразумева да регулаторно тело одлуку доставља Министарству трговине, туризма и телекомуникација које ради на тзв. Правилнику о минималним условима.
Правилник ће садржати податке као што су минимална цена за део спектра, колико ће се дозвола издати, постоји или обавеза покривања дуга и слично.
„Након што Министарство донесе правилник, регулатор расписује јавно надметање чију процедуру и спроводи", рекла је Владана Радисављевић Ђорђевић, преноси Танјуг.
Истакла је и да се Србија у оквиру европских интеграција и поглавља 10. труди да се усагласи са релевантним и важећим директивама у електронским комуникацијама.
Навела је да се у складу са тим у Министарству трговине, туризма и телекомуникација припрема Нацрт закона о електронским комуникацијама којим ће наша земља бити усклађена са важећом европском регулативом у овој области а поменути закон би требало да се усвоји до краја ове године.
Више учесника конференције је изнело став да се са увођењем 5Г мреже у Србији касни, а Зоран Живковић из фирме „Towers net“ указао је да смо 2019. године имали озбиљне најаве да се уводи 5Г мрежа и да тендер само што није расписан, а да две године касније тог тендера још нема.
Навео је пример Велике Британије која у јулу 2019. није имала ниједну 5Г станицу, а сада су многи британски градови покривени овом мрежом.
Према његовим речима, Србија мора да држи технолошки корак са светом и да има 5Г мрежу као што је имају Кинези, Немци, па и Африка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала