- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Београђанка се поново отвара, нови власник реконструише и БИГЗ

© Фото : Јавно власништвоПоглед на „Београђанку“
Поглед на „Београђанку“ - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Реконструкција Палате Београд, познате као Београђанка, која је почела крајем прошле године, биће завршена до краја 2021. и тада ће моћи да прими прве пословне кориснике.
Истовремено је у току и реконструкција зграде некадашњег БИГЗ-а, коју је компанија “Марера пропертис”, купила у фебруару ове године. Радови би требало да буду завршени до краја наредне године.
“Марера” је прошле године, на јавној лицитацији, постала власник Београђанке, некада највише зграде на Балкану, а потом и зграде БИГЗ-а, пише Блице.

БИГЗ

Зграда БИГЗ-а саграђена је 1937. године као објекат Државне штампарије, у облику ћириличног слова “П”, налик на штампарску машину.
У златно доба социјализма БИГЗ је запошљавао скоро 3.000 људи, док су се у последњих неколико деценија на 25.000 квадрата налазиле штампарије, складишта, канцеларије, музички студији, ликовни атељеи, занатске и уметничке радионице, школа капоере, радио-станица, културни центар...

Београђанка

Зграда Београђанке подигнута је 1974. за време мандата градоначелника Бранка Пешића, а по пројекту његовог имењака и презимењака, архитекте Бранка Пешића. Налази се под претходном заштитом тако да власник не сме да је руши, већ само реконструише.
Висока је 101 метар, има 23 спрата. Палата “Београд” је и после четири и по деценије једна од највиших зграда у престоници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала