- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли ће појефтинити гориво: Најављено разматрање предлога за смањење дажбина на нафтне деривате

CC0 / Пиксабеј / Бензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Министарство финансија Србије разматраће предлог за смањења дажбина на деривате нафте, а уколико се нађе адекватно решење, то би утицало да гориво на пумпама буде јефтиније.
Удружење нафтних компанија Србије (УНКС) представило је недавно Министарству финансија предлог о измени акцизне политике опорезивања горива, пишу „Новости“. За десетак дана доставиће им детаљна решења која ће бити анализирана.
„Снижавање акциза би омогућило растерећење домаће привреде и њену већу конкурентност. Читава економија је оптерећена вишом ценом деривата, од ратарства до индустрије и транспорта“, рекао је Томислав Мићовић, генерални секретар УНКС-а.
Он је за лист додао да Удружење нафтних компанија сматра да би снижавање акциза допринело да се по другом основу очувају и увећају буџетски приходи. У просечној малопродајној цени горива, укупне фискалне ставке чине 55 одсто.
„Нафтне компаније су ту у улози инкасаната у име државе, наплате од потрошача и прослеђују. На пример, просечна малопродајна цена дизела је прошле недеље била 162,13 динара, а фискалне ставке су износиле 89,25 динара“, указао је Мићовић.
Мићовић је навео да су у већини земаља акциза и ПДВ једине две фискалне ставке, док у Србији, осим њих, произвођачи и увозници, пре стављања горива на тржиште, морају да плате и накнаде за формирање обавезних резерви, унапређење енергетске ефикасности, маркирање деривата нафте и мониторинг квалитета.
Две уредбе, о оперативним резервама и биогориву, чија примена почиње наредне године, подићи ће трошкове нафтним компанијама, а Мићовић истиче да се то никада не пресликава на малопродајну цену тако једнострано, али се може очекивати да ће утицати на поскупљење.
„Сви увозници и произвођачи деривата нафте од наредне године морају да формирају оперативне резерве, што значи да о свом трошку морају да купе одређену количину горива и држе га на залихама“, додао је Мићовић.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала