- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковић није успео да уђе у историју, али – није крај

© REUTERS / Danielle ParhizkaranНајбољи тенисер света Новак Ђоковић
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић не може да буде задовољан почетком другог дела текуће сезоне, током које није успео да оствари ниједан од два зацртана циља, али до краја године и даље може да обори неколико рекорда.
После фуриозне игре на прва три Гренд слема сезоне и све три титуле – на Аустралијан опену, Ролан Гаросу и Вимблдону – Новак није успео да оствари зацртано на Олимпијским играма и УС опену.
У Токију је поражен у полуфиналу од Саше Зверева, а затим у борби за бронзу од Пабла Карења Бусте, а у Њујорку је од њега бољи био Данил Медведев у финалу.
И поред ова два резултата, због којих је остао без историјског златног и календарског слема, сезона иза најбољег српског спортисте се мора означити као успешна, а може да постане још боља до истека текуће године.
Тренутно није познато када ће се тачно Новак вратити тенису и на којем ће се следећем турниру прво појавити, а у зависности од тога постоје три рекорда о којима може да се дискутује.
Највише Мастерс титула
Ђоковић тренутно има 36 освојених Мастерса, баш као и Рафаел Надал, који је због повреде стопала званично завршио текућу сезону.
Због тога Новак има прилику да се врати на прво место по броју освојених турнира из серије 1.000, пошто су до краја сезоне остала још два Мастерса.
Први је на програму у октобру у Индијан Велсу, а други у новембру у Паризу, непосредно пред Завршни турнир у Торину.
Изједначење Федереровог рекорда на Завршним турнирима
Ђоковић на Завршним турнирима сезоне има пет титула, једну мање од Федерерових рекордних шест. Освајао је ово такмичење 2008, 2012, 2013, 2014. и 2015. године, али на последња четири издања има само једно учешће у финалима.
Уколико ове године освоји турнир који се преселио из Лондона у Торино, може да изједначи Федереров рекорд и додатно га угрози, те да постави и један свој.
Наиме, тренутни најстарији шампион управо је Швајцарац, који је рекорд поставио 2011. године када је освојио турнир у лондонској О2 арени са 30 година и три месеца.
Новак ће у току одржавања Завршног турнира 2021. године имати 34 године и око шест месеци, чиме би постао апсолутни рекордер.
Број година завршених на првом месту АТП ранг листе
Најбољи тенисер света то је био на крају године укупно шест пута, чиме дели рекорд са чувеним Питом Сампрасом.
Ђоковић је тренутно, упркос поразу у финалу УС опена, на првом месту са 12.133 бода, док је други Рус Данил Медведев са 10.575 бодова, те он једини може и да га угрози на врху до краја сезоне.
Трка за Торино каже да је Медведев по освојеним бодовима ове године 1.990 бодова иза Србина, тако да ће за толико више морати да освоји до краја сезоне како би онемогућио Ђоковића у покушају да дође до још једног уласка у вечност.
Уколико Новак буде имао жељу и вољу да се појави на највећим турнирима до краја сезоне (Индијан Велс, Париз и Торино), врло вероватно ће задржати прво место, али није искључено да га Данил озбиљно угрози.
Новак Ђоковић и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
СПОРТ
Федерер не помишља да се пензионише: „Лудо је то што је Новак урадио“
Миомир Кецмановић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
СПОРТ
Србин вратио Шпанца у „младост“!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
СПОРТ
Новак је херој: У „џепу“ има 150.000.000 долара, њему то не треба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала