- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Неосноване оптужбе о „одговорности“ Русије за смрт Литвињенка

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ и Храм Василија Блаженог у Москви
Поглед на Кремљ и Храм Василија Блаженог у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су закључци Европског суда за људска права о „одговорности“ Русије за смрт бившег официра ФСБ Александра Литвињенка неосновани.
„Тешко да Европски суд за људска права има овлашћења или технолошке могућности да има информације о томе. Знате да још нема никаквих резултата те истраге, стога је у најмању руку неосновано износити такве тврдње. Нисмо спремни да слушамо такве одлуке“, рекао је Песков.
Данас је Европски суд за људска права прогласио Русију "одговорном" за смрт бившег официра ФСБ Александра Литвињенка, нагласивши да Русија није спровела ефикасну унутрашњу истрагу његовог убиства. Пресуда је донета на жалбу удовице Литвињенка – Марине Литвињенко.
Подсетимо, бивши официр Службе државне безбедности Русије Александар Литвињенко, који је радио за британску службу МИ-6 након што је побегао у Велику Британију 2000. године, умро је у новембру 2006. године, недуго након добијања британског држављанства, од, како су објаснили британски лекари, тровања радиоактивним полонијумом. Здравље је почело да му се погоршава након сусрета с Андрејом Луговом и Дмитријем Ковтуном, с којима је пио чај. Након његове смрти, експертизом је утврђено да је у његовом организму била знатна количина радиоактивног полонијума-210. Главни осумњичени у британској истрази је руски бизнисмен и посланик Луговој који негира оптужбе. Москва је саопштила да је овај случај исполитизован, а да процес истраге није транспарентан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала