Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија

Курти: Уредба није провокација, или ћемо је обострано укинути или задржати

Пратите нас
Ситуација на Космету је мирна, али напета након распоређивања специјалних јединица Росу широм севера покрајине. Грађани који су блокирали прелазе Брњак и Јариње наставили су блокаду, незадовољни одлуком Приштине о регистарским таблицама. У Београду је одржана седница Савета за националну безбедност на којој је главна тема била дешавања на КиМ.
На административним прелазима Јариње и Брњак дан је протекао мирно. Међутим, у близини су биле јединице Росу, наоружане до зуба дугим цевима и снајперима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:40 21.09.2021
Курти: Уредба није провокација, или ћемо је обострано укинути или задржати
Косовски премијер Аљбин Курти саопштио je да уредба о пробним таблицама за возила са регистарским таблицама из централне Србије која улазе на територију Косова и Метохије није ни провокација ни дискриминација.
„У овој реципрочној мери и Косово и Србија су или у праву или у криву. Или ћемо је обострано задржати или ћемо је потпуно уклонити“, навео је Курти у објави на Твитеру.
Додао је да је „слобода кретања право које Косово не сме и неће прекршити“.
21:47 21.09.2021
Камбери: Београд је крив
Албански посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери подржао је одлуку Приштине да успостави реципроцитет са Србијом по питању регистарских ознака возила, рекавши да не очекује дестабилизацију ситуације.
Оценио је да је Београд крив за насталу ситуацију са регистарским таблицама.
„Уредбу треба посматрати у контексту неспровођења споразума о регистарским таблицама Бриселског споразума, који Србија стално игнорише. То је питање које се помиње и у Извештају о напретку Србије, који је ЕУ објавила у марту ове године, где се наводи примедба Србији због неспровођења споразума. Мислим да је мера за коју се одлучила Влада Косова исправна. Надам се да је ова одлука прво договорена са међународним пријатељима“, рекао је Камбери.
Истакао је да се нада да је влада свесна одговорности коју је преузела, јер се како је рекао „Србија радује заоштравању ситуације како би доказала да Косово дестабилизује односе између две земље, али и односе на Балкану у целини“.
20:56 21.09.2021
Дачић: Србија неће дозволити етничко чишћење Срба на КиМ
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Председник Народне скупштине Ивица Дачић рекао је данас поводом инцидената на Косову и Метохији које изазива Приштина да је право питање да ли Европска унија мисли да је Бриселски споразум из 2013. године актуелан или није, поручивши да Србија неће дозволити да се деси етничко чишћење Срба на КиМ.
Дачић је рекао и да му све ово делује као проба Приштине да види како ће сви реаговати на „брутално гажење свих договора Бриселског споразума“.
„Они желе да виде како ће се реаговати на примену силе и да ли ће им то проћи. Сигуран сам да у њиховим главама има још много могућих акција и инцидената које могу да учине. Председник Александар Вучић је био јасан - обавеза КФОР-а, односно НАТО-а, који чини окосницу КФОР-а, је да гарантује безбедност у складу са резолуцијом 1244. Ми их јавно упозоравамо да Србија неће дозволити да се понови етничко чишћење Срба са КиМ, као што је Хрватска урадила у Републици Српској Крајини. То је изазивање, не регионалне, него нове светске кризе“, рекао је Дачић за ТВ Танјуг.
Он је рекао и да је проблем таблица требало решити у дијалогу, а не применом силе.
„Овде је централно питање, а мислим да Приштина неће сама од себе одустати од оваквих акција, да ли ће се међународна заједница бавити овим питањем или окретати главу, а неко је подстицати на такве акције? Да будем јасан: против сам прекидања било каквог дијалога. Србија не сме то да уради, али Србија мора да тражи од ЕУ да каже да ли стоји иза Бриселског споразума“, јасан је Дачић.
Њему је, каже, несхватљиво да толико година после потписивања Бриселског споразума само Србија поштује договорено.
„Несхватљиво је да је само Србија била конструктиван фактор, а да је друга страна одбила да примени оно што је наш разлог прихватања споразума - формирање Заједнице српских општина. ЕУ нити чује, нити се оглашава. ЕУ је гарант споразума, али какав је њихов кредибилитет, ако не могу да стану иза споразума? Имамо велике сумње да ће ЕУ да притисне Куртија“, рекао је Дачић.
20:20 21.09.2021
Наоружани до зуба: Специјалци из Приштине на северу КиМ имају калашњикове, снајпере, митраљезе, шок бомбе…
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија
Полицијске јединице које су распоређене на неколико пунктова на северу Косова у близини прелаза Јариње и Брњак опремљене су тешким наоружањем, које се разврстава у дуго и кратко оружје, пишу медији у Приштини.
Полицијски тимови Јединица за специјалне интервенције „ФИТ“ наоружани су снајперима, калашњиковима, митраљезима, дугим пушкама, али и кратким оружјем, које је примарно за сваког полицајца, наводе приштински медији.
Специјалне оперативне јединице „НЈСО“ опремљене дугим оружјем попут калашњикова и кратким оружјем попут „глока“, сузавцем и шок бомбама.
Више од шест оклопних возила налази се на прелазу Јариње на три локације.
20:01 21.09.2021
Протест траје, смене РОСУ на 12 сати
Протест Срба са севера Косова и Метохије камионима и аутомобилима, као и блокада пута Рашка – Косовска Митровица и Рибариће – Зубин Поток и даље трају.
Припадници специјалне јединице полиције РОСУ су и даље распоређени у близини контејнера постављених пре неколико дана за припаднике пограничне полиције, лоциране у Лепосавићу.
Смена полицајаца специјалаца, а на Јарињу и Брњаку их је више од 100, одвија се на 12 сати.
20:00 21.09.2021
Преко Јариња и Брњака само пешице, стао транспорт робе за север Космета
На Јарињу тренутно нема путничких возила, а ту су она која су паркирана јуче, јавља дописник РТС-а.
Истиче да је било током дана пар возача који су чекали до сат времена, али су и они окренули аутомобил ка централној Србији попут стотине људи током јучерашњег дана.
Стао је транспорт робе и то је проблем за север Косова и Метохије.
На КиМ се једино може пешице. На Брњаку и Јарињу превоз путника функционише, али их аутобуси довозе до прелаза, потом након формалности пешаче 800 метара до блокаде и ту их преузимају други аутобус или аутомобил.
19:58 21.09.2021
Угоститељски објекти у Северној Митровици поново су затворени и данас поподне, баш као што се догодило и јуче
19:38 21.09.2021
Градоначелница Прешева поздравила одлуку Куртијеве владе
Градоначелница Прешева Ардита Синани поздравила је одлуку привремених институција у Приштини о увођењу реципроцитета за регистарске таблице градова у Србији, али и изразила наду да ће влада Аљбина Куртија донети олакшице за Албанце из Прешева, Медвеђе и Бујановца.
Синани је истакла да је, како каже, „процес јачања суверенитета Косова такође у интересу Албанаца које живе у овом делу Србије“.
Градоначелница Прешева је нагласила да очекује од косовске владе да примени посебне услове за Албанце који живе у Прешевској долини.
„Верујемо да ће процес мера реципроцитета Владе Косова у наредним данима бити праћен одлукама које су у интересу Прешевске долине. У овом случају, одлукама које ће олакшати кретање грађана општине Прешево и Прешевске долине на Косову“, закључила је Синани.
18:46 21.09.2021
 Чланови делегација Београда, Приштине и ЕУ после потписивања Бриселског договора - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
СРБИЈА
Да ли је време да Београд стави тачку на Бриселски споразум: Чека се само одговор ЕУ
18:24 21.09.2021
Србе по брдима близу Јариња на нишану снајпериста РОСУ
Блокада пута на Јарињу постављена због јучерашњег увођења реципроцитета за регистарске таблице из Србије траје и даље, а осим грађана који су блокирали пут има и оних који ситуацију посматрају са околних брда, преносе медији у Приштини.
Једну групу која је пратила дешавања са околног брда, посматрао је и припадник специјалних јединица РОСУ опремљен снајперском пушком. Приштински медији објавили су да је више припадника РОСУ ангажовано на сличним задацима.
18:12 21.09.2021
Влада Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
СРБИЈА
Влада Србије донела одлуку: Oснивају се домови здравља у Зубином Потоку и Звечану
18:10 21.09.2021
Србима ускраћују оно што је гарантовано сваком човеку у Европи – слободу кретања
Градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић поручио је да се Срби надају мирном и компромисном решењу.
„Наша порука је као и сваког грађанина који се налази на овом месту, желимо мир, не желимо насиље, не желимо никакве провокације. Народ је одличан у својој намери да одбрани своје позиције на овим просторима. Желимо слободу кретања која је гарантована сваком човеку у Европи, зашто је она ускраћена Србима на Косову и Метохији“, поставио је питање Радојевић.
Истакао је да Срби мирним протестом, који својим присуством подржавају и припадници Српске листе, желе да одбране само оно што је нормално у Европској унији и широм света - слободу кретања.
„Народ је истрајан у својој намери, ми смо овде само да пружимо подршку и да зауставимо било какве провокације. Са наше стране их сигурно неће бити, исто очекујемо и од друге стране“, додао је Радојевић.
„Желимо да дођемо до мирног решења, да се та уредба која је донета повуче. Нема никакве логике да се донесе уредба која ступа на снагу одмах, без било каквог обавештења, без јавне дебате или мишљења јавности да ли је та уредба прихватљива за грађане на терену или не. Ово је чисто једноумље, силовање закона и правде и ускраћивање слободе кретања искључиво једном народу“, поручио је Радојевић.
18:07 21.09.2021
Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем, Лајчак остаје у Београду
Портпарол Европске уније за спољну политику и безбедност Петер Стано изјавио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ синоћ разговарао са Аљбином Куртијем и Александром Вучићем о тренутној ситуацији на северу Косова.
„Јуче смо већ рекли да је слобода кретања камен темељац Европске уније. Очекујемо да ће Косово и Србија промовисати слободу кретања у региону. Настављамо да пратимо стање на терену и апелујемо на обе стране да покажу суздржаност, и одмах смање тензије. Високи представник Борељ синоћ је био у контакту с председником Вучићем и премијером Куртијем, а специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак и даље је у Београду и наставиће да разговара са обе стране“, рекао је Стано.
Стано је позвао Београд и Приштину да користе дијалог под посредством Европске уније за решавање свих отворених питања, укључујући и слободу кретања и регистарске таблице.
17:36 21.09.2021
Припадник РОСУ са ознакама Косовских безбедносних снага на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
СРБИЈА
Новости: Специјалци РОСУ на Јарињу и са ознакама такозване војске Косова /фото/
17:17 21.09.2021
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
СРБИЈА
Рама: Косово с пуним правом поставља питање реципроцитета, али мора се избећи замрзавање дијалога
17:12 21.09.2021
16:51 21.09.2021
Мирно, али напето на Јарињу и Брњаку
Дан на Јарињу и Брњаку протиче мирно, али је, како са лица места јавља репортер Косово онлајн, тензија између грађана који су блокирали прелаз и јединица Росу које се налазе около и даље присутна.
Припадници Росу се у дежурству смењују на неколико сати незадовољни, а Срби са севера Косова су незадовољни, јер ни након више 30 сати од почетка протеста нико из Приштине није одговорио на њихове позиве да се припадници Росе повуку са прелаза и да се одлука о реципроцитету стави ван снаге.
16:08 21.09.2021
15:54 21.09.2021
Вулин: Жандармерија спремна да изврши сваки задатак
Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је данас Одред Жандармерије у Краљеву и том приликом истакао да су припадници Жандармерије одлучни и спремни да изврше сваки задатак који пред њих поставе Србија и председник Александар Вучић, саопштио је МУП.
Том приликом Вулин се уверио у висок степен борбене готовости ове посебне јединице полиције.
„Припаднике Жандармерије одликује висок морал, спремност, обученост и опремљеност да одговоре на све безбедносне изазове, заштите државу, њен интегритет и своје суграђане. Они су наш поуздан ослонац и гарант стабилности и безбедности Републике Србије“, поручио је Вулин.
Пре тога, Вулин је данас преподне учествовао у раду Савета за безбедност који је, између осталог, разматрао и ситуацију на северу Косова и Метохије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала