- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нова катастрофа прети европском острву након ерупције вулкана

© AP Photo / OVERONВулкан на острву Ла Палма
Вулкан на острву Ла Палма - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Стручна јавност и званичници на Канарским острвима, на којима је прорадио вулкан, забринути су због опасности да ће се при контакту лаве, која се слива ка мору, са водом створити токсични облак.
Наиме, приликом контакта лаве и слане воде може да дође до експлозије и емисије отровних испарења, пише шпански "Паис" и додаје да су служба цивилне заштите и Поморска капетанија због тога повећале обим забране кретања по мору за две наутичке миље, као и мерења ваздуха.
Такође, уведена су додатна ограничења за прилазак тој области и на копну.
Технички директор Службе за ванредне вулканске ситуације Канарских острва Мигел Санхел Моркуенде рекао је да се активност вулкана успорава, а самим тим да је мања и маса лаве.
"Лава је још увек на пола пута да стигне до мора. За сада је непознато када ће доћи до океана, а и ако дође биће то испод нивоа планине Тодоке", рекао је он.
Научници кажу да када лава температуре око 1.000 степени дође до мора долази до експлозије водене паре која генерише густи бели облак у коме се налази хлор који може да иритира кожу, очи и дисајне путеве.
Осим тога, сливање лаве у океан може да изазове урушавање обале и литица, таласе кључале воде и токсичну пару од хлороводоничне киселине и малих честица вулканских кристала.
Научници упозоравају и да су најугроженији непокретни организми који живе на дну мора и који могу у потпуности да буду уништени, али наводе, на основу примера једне вулканске ерупције из 2011. године, да за три године могу у потпуности да буду обновљени.
Такође, сматра се да ерупција вулкана може трајати недељама или чак месецима.
Због ерупције вулкана на једном од Канарских острва - Ла Палми, који је до сада уништио 100 кућа, школа, путева, винограда, евакуисано је око 6.000 грађана, а претпоставља се да ће тај број порасти и до 10.000, пише "Вангардија".
Вулкан на острву Ла Палма - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
СВЕТ
Лава гута куће и путеве на европском острву, евакуисано 5.000 људи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала