Вучић о мерама Србије: Одбио сам предлог Квинте - сит сам трикова /видео/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је након седнице Савета за националну безбедност да је лично одбио предлог Квинте за решење кризе на северу Косова јер је сит политике свршеног чина.
„Лично сам одбио и зато што не можете тако да разговарате са Србијом“, рекао је Вучић.
„Одбио сам то решење јер то није компромисно већ је решење које би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци на административној линији они би заборавили на то али би увели 20/30 одсто мера. Добио сам за одбијање сагласност Савета“, додао је он.
Ситуацију је илустровао са куповином у продавници, када постоји договор да се, наводи, пет килограма поморанџи плати 1.000 динара, а договор се не поштује.
„Ви платите, продавац узме те паре и ти онда тражиш поморанџе, а он каже не, не, то су посебне поморанџе, мора још, ви кажете да је договор био пет килограма за хиљаду динара и наравно избије свађа и дође полицајац, а то су земље Квинте, и кажу смирити се, ви сте исти, ти додај још 300 динара и онда је то компромисно решење. На такве барабске трикове Приштине више нико неће пристајати“, навео је Вучић.
Савет за националну безбедност затражио је данас од Приштине да повуче све трупе са севера Косова, као и повратак на пређашње стање како би се наставио Бриселски дијалог, навео је он.
Вучић је током обраћања новинарима казао да Србија од ЕУ тражи хитан одговор, у року од месец дана, на питање да ли постоји Бриселски споразум и када ће бити формирана ЗСО.
„Тражићемо одговор. Ћутање ће бити јасан знак да споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО и онда сви знамо да не постоји. Срж споразума је ЗСО“, истакао је Вучић.
Он позива ЕУ, САД и Велику Британију да утиче на Приштину да укине противправну пресуду Ивану Теодосијевићу.
„Или ће је укинути или Приштина има подршку за исељавање Срба са КиМ, па ћемо и ми реаговати другачије“, рекао је председник Србије.
Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.
"Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција", поручио је Вучић.
Рекао је и да је Савет, у складу са својим послом, разматрао одбрамбене капацитета Републике Србије, стање у Војсци Србије, МУП-у.
"Разговарали смо и о десетинама техничких ствари које можемо да унапредимо, задовољан сам стањем и како борбене готовости тако и моралом, мотивисаношћу људи да увек унапређују наше капацитете тако и свим оним што нас тек чека, то је значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције које ће се видети у том периоду", навео је Вучић.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСедница Савета за националну безбедност
Седница Савета за националну безбедност - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Седница Савета за националну безбедност
Седница, којој је председавао председник Србије Александар Вучић, а присуствовали су јој премијерка Ана Брнабић, министри Небојша Стефановић, Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор БИА Братислав Гашић, председник Српске листе Горан Ракић и други, трајала је нешто мање од два сата.
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Курти: Уредба није провокација, или ћемо је обострано укинути или задржати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала