- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Преко мора и језера: Снимак јединствене операције совјетске нуклеарне подморнице /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићСанкт Петербург ноћу
Санкт Петербург ноћу - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
У Санкт Петербург је упловила прва совјетска нуклеарна подморница К-3 „Лењински комсомол“ која је први пут поринута пре 64 године. Ово је њена последња станица, јер ће бити изложена у музеју војне-поморске славе у Кронштадту.
Санкт Петербург је дочекао прослављену совјетску нуклеарну подморницу, док је пловила по Неви, подигнутим мостовима.
Пут од мурманског града Снежегорска до Санкт Петербурга трајао је више од две недеље. Пловила је кроз Баренцово и Бело море, прошла 19 бродских преводница Беломорско-балтичког канала, Оњежско језеро и језеро Ладога.
Подморница К-3 има одељак за реактор који је одвојен, а сви отвори су заварени. Транспорт овакве подморнице је јединствена операција којом руководе експерти из Научно-истраживачког института „Спасенија“ и подводних технологија Ратне морнарице Русије.
„То је таква пракса, људи знају шта раде, технологија је већ разрађена“, рекао је начелник научно-истраживачког управљања института „Спасенија“ и подводних технологија Ратне морнарице Русије Андреј Краморенко.
„Лењински комсомол“ је подморница-рекордер. Поринута је пре 64 године и постала је прва совјетска нуклеарна подморница - крузер. Она је прва у свету пловила кроз лед Северног пола и спустила се на рекордну дубину. Током 1967. године је избио пожар и тада се 39 морнара жртвовало како би спречило катастрофу. Подморница је поправљена и враћена у службу.
Подморница ће бити рестаурирана и вратиће јој првобитни изглед. Након тога ће К-3 бити изложена као главни експонат Музеја војно-поморске славе на територији туристичко-рекреативног комплекса „Острво тврђава“ у Кронштадту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала