- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија осудила став Турске о изборима на Криму

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Русија ће одреаговати на саопштење Министарства спољних послова Турске о непризнавању избора за Државну думу на Криму, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Турска одлично зна да је Крим суверени део Русије и одлично зна да такве изјаве никад не оставимо без одговора. Ако им није досадило да слушају укоре, подсетнике и опомене Москве значи да су стрпљиви. Али то не води ничему, осим томе да ми доносимо релевантне закључке који очито не иду у корист развоју билатералних односа“, изјавила је Захарова.

Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да се руска страна не слаже са изјавама Анкаре о нелегитимности избора на Криму и то отворено говори турским колегама.
На питање да ли је Турска за Русију пријатељска земља ако Анкара не признаје њене границе, Песков је рекао да је „Турска њихов партнер, а да значајна питања око којих постоје неслагања нису и не би требало да буду препрека за развој билатералних односа и сарадњу на читавом низу регионалних питања“.
„Та сарадња се мора наставити… Што се тиче тачака неслагања, наставићемо да радимо на томе са турском страном, објашњавајући наш став и рачунајући на то да ћемо пре или касније успети да приближимо ставове“, рекао је.
Притом, како каже, „руска страна никако не може променити став о Криму“.

„Генерално, Крим је ситуација која је изван оквира било каквих могућих разговора. И убудуће ћемо помагати нашим саговорницима да схвате суштину онога што се догодило, када су Кримљани направили свој избор“, закључио је Песков.

Раније је Министарство спољних послова Турске саопштило да избори за Државну думу на Криму, одржани од 17. до 19. септембра, немају правну снагу за Анкару, јер земља не признаје уједињење Крима са Русијом.
Подсетимо, избори за Државну думу Русије одржани су 17-19. септембра. Према званичним подацима Централне изборне комисије (ЦИК), партија Јединствена Русија победила је на изборима за Државну думу, освојивши 49,82 одсто гласова. На другом месту нашла се Комунистичка партија са 18,93 одсто гласова, Либерално-демократска партија са 7,55 одсто је заузела треће место, док је четврта Праведна Русија са 7,46 одсто гласова. Још једна партија је успела да пређе цензус – Нови људи, која је добила поверење 5,32 одсто грађана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала