- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Србин у трци за Конгрес САД: Од Бајдена нема вајде за Србе, сепаратисти у њему виде шансу

© Фото : Спутњику уступио Роберт КовићРоберт Ковић
Роберт Ковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Неће бити велике користи од Бајденове администрације, било где, а посебно у Србији и на Косову и Метохији. Председник САД је био највећи заговорник НАТО бомбардовања, Косово то може да чита као прећутно фаворизовање и неће имати интерес да покушају да траже стварно решење проблема. САД у том процесу морају бити мало осетљивије на српске интересе.
Ово за Спутњик каже амерички адвокат српског порекла Роберт Ковић, који је добио подршку Ричарда Гренела да буде републикански кандидат за конгресмена из Њу Џерзија. Он додаје да му је та подршка част и да је срећан што је изабран као најбољи за борбу за америчке интересе у земљи и иностранству.
У разговору за Спутњик овај рођени Американац, пореклом са југа Србије, говори о унутрашњој и спољној политици САД, посебно у односу на косовско питање. Он је први у својој породици који је икада похађао факултет, успешно се бави адвокатуром 20 година, радио је и у градској управи Њу Џерзија.
Имате блиске односе са америчким Србима, подржали сте организацију „Срби за Трампа“ током председничких избора, да ли и Ви очекујете њихову подршку?
— Уверен сам да ћу бити изабран у амерички Конгрес и радујем се што ћу почети да радим за амерички народ. Српској заједници је такође важно да има неког кога подржава амбасадор Гренел. Срећни смо и што заједница има људе попут Олге Раваси, која вредно ради у САД и Србији, покушавајући да промовише српску свест и интересе кроз своје организације попут САВА ПАК-а и „Срби за Трампа“. Била је веома ефикасна у ангажовању америчких чланова владе како би се јаче заинтересовали за бриге српске заједнице. Сви Срби у САД морају се укључити у политички процес и требали би сагледати активности њених организација и подржати их што је више могуће.
© Фото : Спутњику уступио Роберт КовићИако је рођен у Америци, кандидат за конгресмена није заборавио српске корене
Роберт Ковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Иако је рођен у Америци, кандидат за конгресмена није заборавио српске корене
Гренел је рекао да сте „борац“, има ли то везе са српским коренима? Ваши родитељи су се јако борили да побегну из земље у којој нису могли да живе од свог рада, али и да остваре амерички сан?
— Мислим да је на то делимично утицало окружење, а делимично гени. Одрастајући као дете имиграната ограничених могућности, стално сам се сусретао са изазовима, великим и малим. Ако желите да негде стигнете, схватите да се морате борити свакодневно, јер имате стартну позицију нижу од многих око вас. Морате се више потрудити да бисте стигли корак и напредовали. Мислим да су ту гени одиграли своје. Неки се људи жестоко боре, док други зазиру. Чланови моје породице су увек били борци, а потешкоће су биле нормалне, па смо се навикли и прихватили то.
Колико сте упознати са проблемом Косова и Метохије? Од доласка Бајдена на власт, Вашингтонски споразум је уништен, на њему је и господин Гренел много радио?
— Прилично сам упознат са проблемом. Ако споразум обе стране не схвате озбиљно, он очигледно више није водиља. Ако Србија и Косово схвате да САД заиста не раде на подршци обема странама и споразуму, он ће на крају нестати. Чини се да Бајденова администрација није озбиљно ангажована у многим питањима која би могла да користе подршку САД у целом свету и мислим да нећемо видети много акција уопште, а посебно у Србији, на Косову.
Видите ли решење? На дијалогу се инсистира, али албанска страна не поштује свој део договора. С друге стране, САД су уложиле и настављају да улажу огроман новац у ову „независност“, али према Резолуцији 1244 УН, Косово је и даље део Србије...
— Спор између Косова и Србије једна је од главних претњи регионалној стабилности на Балкану. Сепаратисти су видели прилику после распада Југославије, искористили је и брзо стекли праве пријатеље у политичком свету. САД су се тамо сместиле и сада морају остати како би помогле у одржавању одређене стабилности. Прошле године стране су се сложиле да се укључе у одређену економску сарадњу, као резултат напора Трампа и амбасадора Гренела. Међутим, Курти је нагласио да дијалог са Србијом није приоритет, па вероватно нећемо видети много резултата у блиској будућности ако не дође до спољног притиска да се ради на постизању свеобухватног коначног споразума. Али, сваки споразум мора бити производ договора који је прихватљив за обе стране, који је заиста трајан, а не производ бирања страна. САД у том процесу морају бити мало осетљивије на српске интересе. Међутим, ако се сећате, Бајден је био највећи заговорник НАТО бомбардовања Србије, па је мало вероватно да ће Србија пронаћи такву осетљивост. Косово ово може прочитати као прећутно фаворизовање, па они неће имати интерес да покушају да траже стварно решење, осим ако немају предност за преговарачким столом.
© Фото : Спутњику уступио Роберт КовићПрви је у својој породици који је икада похађао факултет, успешно се бави адвокатуром 20 година
Роберт Ковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Први је у својој породици који је икада похађао факултет, успешно се бави адвокатуром 20 година
Како видите Америку данас, пошто је Бајден преузео функцију председника? Можда је формулација прегруба, али делује понекад као да моћна сила губи компас...
— Бајден је брзо, у року од недељу дана од инаугурације, уништио сав напредак који је наша земља постигла за време Доналда Трампа. Збуњен је и неспособан. Његова конфузија и недостатак кохерентности у погледу политичке борбе за америчке циљеве заиста личи на брод који губи контролу. Он је на функцији тек нешто мање од годину дана, али ефекти његове неспособности и подељености већ изазивају велики раздор у земљи, између странака, нашег унутрашњег система и самих људи. Проблем је што има још три године до краја мандата, то је застрашујући део.
Да ли су грађани упознати са широм сликом повлачења америчких трупа из Авганистана? Мислите ли да и они размишљају о томе шта би се догодило да је Трамп остао председник?
— Мислим да ће се људи, посебно конзервативци, а можда и неки либерали или демократе тихо запитати о ширим последицама повлачења из Авганистана. Посебно породице које су тамо изгубиле своје најмилије у последњих 20 година. Али либералима и демократама није дозвољено да критикују своју странку или поступке својих лидера. Они то могу чинити међу собом, али никада јавно. Они су у основи лојални слепи следбеници који прате и прихватају поступке Демократске странке без много питања. Да је Трамп и даље председник, повлачење би се вероватно догодило, али на прави начин, апсолутно сам сигуран у то.
Неки аналитичари кажу да центар отпора дубокој држави нису само републикански гласачи, већ и независни који схватају да ствари не иду добро ни на унутрашњем плану, ни у спољној политици?
— Мислим да би Америка могла бити мало конзервативнија, али демократе напорно раде на томе да то униште што је брже могуће, како би допрле до трајне либералне државе. То је један од разлога што демократе немају стварни интерес за суочавање с кризом на нашој јужној граници и свим илегалцима у земљи. Желе да прошире своју базу стварањем сталне „ниже класе“, која ће у једном тренутку добити правни статус заједно с илегалцима, од којих ће се тада очекивати да подрже своје демократске спасиоце.
© Фото : Спутњику уступио Роберт КовићКовићева супруга је рођена у Србији у коју радо породично одлазе кад год се укаже прилика
Породица Роберта Ковића - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Ковићева супруга је рођена у Србији у коју радо породично одлазе кад год се укаже прилика
Претпостављам да су Ваши родитељи говорили српски дуго након доласка у обећану земљу, да ли га Ви говорите или бар разумете?
— Разумем га, а такође читам и пишем на српском. Ипак, бољи сам са латиницом, него са ћирилицом.
Када сте последњи пут били у Србији, планирате ли ускоро да дођете, како сазнајем, Ваша супруга је рођена овде, у Нишу?
— Моја жена је из околине Ниша. Заправо из Дољевца, на око 15 минута од града. Цела њена породица и даље живи тамо, па тако и већина мојих, они су у Лесковцу, Београду и околним селима. Били смо у Србији прошлог јула. Уживамо у дружењу са пријатељима и породицом. Увек се радујемо одласку. Рођаци моје супруге такође долазе у САД да нас посете, кад год могу.
Чувате ли део Србије и у Америци, да ли Ваша супруга припрема храну са југа? Имате ли омиљено јело?
— О да... Уживамо у ћевапима, пљескавицама, пасуљу, сармама и многим другим стварима. Али једемо и много америчке и италијанске хране. Рекао бих да је моје омиљено домаће јело вероватно пасуљ, али омиљено јело кад смо тамо и одемо у ресторан или кафану су ћевапи, пуњена вешалица и пуњена пљескавица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала