Свевремено питање руског класика: Да ли смо сви ми вуци и овце?

© Жељко Јовановић/Народно позориштеПроба представе "Вуци и овце"
Проба представе Вуци и овце - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Да ли смо сви ми вуци и овце, као што сугерише наслов чувеног комада Александра Островског, који ће премијерно бити изведен у суботу, 25. септембра, у Народном позоришту у Београду? Класична комедија о превртљивој људској природи овога пута ће пред публиком бити изведена у поставци Егона Савина.
Многи су навукли вучје зубе, а многи овчје коже
„Наслов једног озбиљног комада као што су 'Вуци и овце' је сам по себи реалистичан, али и метафоричан. То је метафизички реализам који потпуно врши анатомију живљења и тачно нас дефинише. Ми смо вуци и овце. Свако од нас је био вук и свако од нас био је овца. Многи су навукли вучје зубе да би опстали, а многи су навукли овчје коже да би пљачкали и дошли до већег. Тема пљачке која се појављује у сваком људском односу је нешто што нас бескрајно дира“, каже управница Народног позоришта Ивана Вујић уочи премијере комада.
Она је навела да је први наслов Александра Островског, најзначајнијег представника реализма у руској драми 19. века, у Народном позоришту игран давне 1881. године, као и да је у овом театру до сада одиграно десет од 47 комада овог аутора.

Одужили смо се великим класицима упркос корона вирусу

Редитељ Егон Савин нагласио је да је процес стварања представе трајао дуго, али са малим бројем проба због пандемије корона вируса и отежаних околности у којима се радило.
„Нисмо имали довољан број проба, али смо успели да се у доброј мери пре свега као театар одужимо великим класицима. Њима је место на Великој сцени Народног позоришта. Надам се у једној свежој, духовитој инсценацији и наравно уз помоћ изванредних глумаца. Овај наслов као ретко који у историји драмске књижевности изражава дух нашег времена, па и средине. Савремена публика увек жели да види какве су то везе направљене између неког ремек дела са средине 19. века и савременог контекста. Мислим да и ту представа даје одговоре“, изјавио је Савин.
© Фото : Жељко Јовановић/Народно позориштеПроба представе "Вуци и овце"
Проба представе Вуци и овце - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Проба представе "Вуци и овце"
Комедија није јефтина забава
Редитељ је оценио да је реч о специфичном жанру који је заборављен у савременом позоришту. Према његовим речима, позоришни ствараоци комедију све више схватају, поимају и раде као јефтину забаву.
„Комедија је ужасно озбиљан жанр, она критички сагледава свет у којем живимо и ту је Островски заиста један од генија који говори о томе да ништа не можемо променити, али можемо се бар суздржати када је у питању исказивање наше суштинске природе. Комедија карактера за разлику од забављачких комедија тражи реалистички контекст, тражи нарочиту глумачку вештину, тражи осећај за меру, што је изузетно тешко постићи у смислу уједначавања ансамбла“, закључио је редитељ и додао да се трудио да направи слојевито дело са комплексним ликовима и сложеним психолошким односима, а истовремено комад који ће публици бити пријемчив.
© Sputnik / Маша РадовићИвана Вујић, Егон Савин и Радослав Миленковић
Ивана Вујић, Егон Савин и Радослав Миленковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Ивана Вујић, Егон Савин и Радослав Миленковић

Најтежи жанр за глумце

Глумица Олга Одановић која тумачи главну улогу у овом комаду, лик Меропије Давидовне Мурзавецке, указала је да је у питању врло специфична комедија, она најфинија, најсофистициранија.
„Овај жанр је глумцима тежак пошто тражи посебну врсту бирања средстава. Поставља се питање како ћете ви изговорити реплике, изнијансирати односе које је Островски написао фантастично у овом комаду. Да ли је све у тим реченицама, или је више у тишини и драмским паузама? Ово је колективна игра. Овде нема глумачког задатка који је мање или више важан, ми једноставно морамо да се заиграмо, да се чујемо, да завртимо ту целу игру и да постигнемо оно што Егон од нас тражи, а то је мера“, закључила је Одановићева.
© Sputnik / Маша РадовићОлга Одановић
Олга Одановић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Олга Одановић
Представа „Вуци и овце“ биће премијерно изведена у суботу, 25. септембра са почетком од 20.00 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду. У комаду играју и Бојан Димитријевић, Соња Колачарић, Анастасија Мандић, Радослав Миленковић и многи други.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала