- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Здравко Кривокапић обелоданио пет принципа за реконструкцију Владе Црне Горе

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Председник Владе Здравко Кривокапић огласио се поводом реконструкције Владе Црне Горе и навео пет кључних принципа за унапређење рада владе.
Кривокапићево саопштење преносимо у целости.
„Споразум носиоца три изборне листе од 8. 9. 2020. је полазна основа за јачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса.
Реконструкција Владе, на претходно дефинисаним основама, подразумева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати пре редовног рока - односно 2024. године.
За ово време Влада и скупштинска већина ће убрзано радити на приступању Црне Горе Европској Унији, као и на осталим планираним реформама на јачању економског просперитета и правне сигурности грађана.
Политички субјекти који конституишу власт и Влада Црне Горе стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко деле црногорско друштво.
Након избора Тужилачког савета и реконструкције Владе, Скупштина Црне Горе приоритетно ће размотрити све законске акте који су у процедури предложени од стране Владе.
Владавина права и борба против организованог криминала и корупције су кључни задатак све три гране власти.
Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партија националних мањина.
Унапређење рада Владе и Скупштине Црне Горе кроз њихов уставни однос обезбедиће се реконструкцијом Владе на следећим принципима:
1.
Председник Владе одлучује о томе који су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора које покривају.
2.
Влада ће имати три потпредседника. Актуелни потпредседник ће бити први потпредседник Владе, а сви потпредседници уједно и ресорни министри. Предлагање потпредседника је аутономно право председника Владе.
3.
Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подељени сагласно договору председника Владе и парламентарне већине.
4.
Приликом формирања нових ресора водиће се рачуна да исти буду у функцији што бржег остваривања европске агенде Црне Горе.
5.
Кандидате за нове министре предлаже председник Владе након консултација са парламентарном већином, посебно водећи рачуна о прошлогодишњем споразуму носиоца три изборне листе, компетентности и родној равноправности“, наводи се у Кривокапићевом саопштењу.
Кривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
Нови договор за Владу Црне Горе — плод чисте политичке логике
Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
Договор ДФ и Демократа: Реконструкција Владе Црне Горе и избор Тужилачког савета
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
Пажљиво ћу размотрити: Кривокапић о договору ДФ и Демократа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала