- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

А сада реконструкција: Владајуће странке у Црној Гори у ниском старту пред нови договор

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Шеф одборничког клуба Демократског фронта Славен Радуновић казао је да ће се најбројнији клуб владајуће већине у Скупштини Црне Горе изјаснити о предлогу реконструкције Владе премијера Здравка Кривокапића тек када добију званичан документ са прецизираним појединостима.
„У сваком случају, како нијесмо учествовали у састављању овог предлога, посматраћемо га као платформу премијера за будуће преговоре“, казао је Радуновић за Спутњик.
ДФ чека званичан предлог, Бечић спреман за договор
Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић на конференцији за новинаре је истакао да је премијерово саопштење о предлогу реконструкције искорак, те да му је драго да обје стране показују вољу за договором.
Рекао је и да ни у једном саопштењу везано за реконструкцију није изостављена УРА, наводећи да и мањинске партије треба да буду дио власти. Он је поручио да је вријеме показало да то што је неко политичар не значи да није експерт, те да је за модел који ће омогућити највећи квалитет рада.
„Сада треба елиминисати препознате недостатке и доћи до снажне Владе која ће трајати до редовног рока за наредне изборе 2024“, закључио је Бечић.

УРА: Имамо само ноћна саопштења

Грађански покрет УРА није добио детаљан и образложен предлог за реконструкцију Владе, казала је потпредсједница те партије Јована Маровић, наводећи да су могуће многе опције и да су за УРА кључни принципи из споразума потписаног у септембру прошле године.

„УРА још није добила детаљан и образложен предлог за реконструкцију Владе и све што смо успјели да видимо је неколико саопштења, која по правилу стижу у касним вечерњим сатима“, рекла је Маровић агенцији МИНА.

Она је навела да је Кривокапић недавно истакао да ће се одредити у односу на став 41 посланика.
„А ми још немамо тако нешто и за нас је ово све само пребацивање лоптице и опипавање терена, будући да нијесмо добили позив за састанак, као и да нијесмо разговарали о конкретним моделима и рјешењима ни са једним политичким субјектом“, казала је Маровићева.
Према њеним ријечима, многе опције су могуће.
„За сада се о њима не бисмо изјашњавали“, рекла је Маровићева.
Како је навела, у свакој од њих за УРА су кључни принципи из споразума потписаног у септембру прошле године, убрзање демократизације и европске интеграције, као и поштовање преузетих међународних обавеза.
„Када је ријеч о демократизацији, она коалиционим партнерима и није приоритетна, узимајући у обзир упорно одлагање избора Тужилачког савјета, што је важан корак ка ефикасној борби против корупције и организованог криминала“, казала је Маровић.

И СНП чека разговоре

Из Социјалистичке народне партије саопштили су Спутњику да подржавају реконструкцију Владе и да су спремни, зависно од договора са осталим парламентарним странкама већине, да покрију ресор неког од министарства и да зато имају кадар. У СНП-у су и раније саопштавали да нијесу задовољни како функционишу поједина министарства у Влади.
Подсјећамо, премијер Здравко Кривокапић је синоћ поводом реконструкције Владе Црне Горе саопштио да ће она имати три потпредсједника. „Актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности, биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине“, рекао је премијер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала