- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Грузија у центру међународног скандала: Шпијунирала стране дипломате, свештенике и новинаре

© AP Photo / Shakh AivazovЗаставе Грузије и ЕУ поред споменика Вахтангу I Горгасалу , краљу Иберије.
Заставе Грузије и ЕУ поред споменика Вахтангу I Горгасалу , краљу Иберије. - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Руководство Европске уније позвало је амбасадора Грузије при ЕУ Вахтанга Махароблишвилија у седиште у Брисел како би се изјаснио поводом скандала о могућем прислушкивању страних дипломата које је вршила грузијска обавештајна служба, саопштио је шеф мисије ЕУ у Грузији Карл Харцељ.
Према његовим речима, „Европска унија веома озбиљно схвата информације на ту тему, јер могуће праћење дипломата крши Бечку конвенцију“. Харцељ је у контакту са владом Грузије по том питању.

„Неприродно би било да се такав пријатељ и партнер као што је Грузија учествује у таквим акцијама против нас. Амбасадор Грузије у ЕУ јуче је позван у седиште у Бриселу како би изнео свој став“, рекао је Харцел.

Прошле седмице опозиционе телевизије у Грузији објавиле су транскрипт разговора дипломата у Грузији. Претпоставља се да их је тајно шпијунирала Служба државне безбедности земље. Фајлови са записима о тајном шпијунирању свештеника, политичара, новинара и међународних дипломата телевизије су објавиле 12. септембра. Сви записи и транскрипти разговора тичу се њиховог личног живота и састанака.
Како медији наводе, информације им је доставио неименовани бивши званичник Службе државне безбедности.
Генерално тужилаштво Грузије започела је активну истрагу, а власти су признале да је кредибилитет земље нарушен. Притом они предлажу да се сачека са истрагом.
Опозициони посланик Мамука Хазарадзе саопштио је да „такав међународни скандал неће проћи без последица по Грузију“.
„Нарушен је међународни имиџ Грузије, губимо међународне партнере, прате се стратешки партнери и пријатељи. То је прекршај против земље и народа. Сву одговорност сноси владајућа странка 'Грузијска машта'“, рекао је Хазарадзе.
Заменик председника парламента из странке „Грузијска машта“ Давид Сергејенко изјавио је да је „политички веома важно да се што пре добију резултати истраге“.
Надзор - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Велики брат вас посматра: Запад се претвара у друштво тоталног надзора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала