- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ реаговао на изјаву Ердогана о „анексији“ Крима: Познат нам је став Анкаре...

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМосква, Кремљ, зграда Министарства спољних послова Русије
Москва, Кремљ, зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Став Турске да не признаје Крим делом Русије добро је познат Москви, али се она с њим категорички не слаже, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„ Жалимо што се такве изјаве дају баш сада, када се припрема радна посета председника (Реџепа Тајипа Ердогана) Русији. Ипак бисмо радије да се фокусирамо на тему даљег развоја наших билатералних односа и сарадњу на решавању веома горућих регионалних изазова који стоје између наших земаља“, додао је портпарол Кремља.

Ердоган планира да посети Сочи 29. септембра.

Зеленски захвалио Ердогану

Председник Украјине Владимир Зеленски захвалио је председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану за речи о „анексији“ Крима током састанка у Америци, саопштила је прес-служба украјинског лидера.

„Председник Украјине захвалио је лидеру Турске на чврстом ставу о непризнавању руске анексије Крима… Зеленски је указао на стратешки карактер украјинско-турских односа и важност повећања билатералне сарадње у политичкој, трговинско-економској, војно-техничкој и хуманитарној сфери“, наводи се у саопштењу.

Зеленски је такође захвалио Ердогану за подржавање „Кримске платформе“ и разговарао је са њим о ослобађању кримских Татара из Русије. Председници су разговарали о одржавању стабилне безбедносне ситуације у црноморском региону.
Подсетимо, у обраћању Генералној скупштини УН председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да се Анкара залаже за очување територијалног интегритета Украјине и не сматра улазак Крима у састав Русије легитимним. Како је додао, треба улагати више напора за заштиту права кримских Татара.
Огласио се шеф Комитета кримског парламента за народну дипломатију и међунационалне односе Јуриј Гемпељ који је рекао да је Ердоганова изјава о „анексији Крима“ непријатељски испад који би турску страну могао скупо да кошта.
Турско Министарство спољних послова саопштило је раније да избори за Државну думу на Криму који су одржани 17. и 19. септембра немају правну снагу за Анкару, јер та земља не признаје припајање полуострва Русији.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
РУСИЈА
Ердоган на Генералној скупштини УН: Не признајемо припајање Крима Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала