- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Може ли слом кинеског дива некретнина да заљуља светско тржиште

© AP Photo / Richard DrewБрокери у Америчкој берзи
Брокери у Америчкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Глобална тржишта акција су у великој приправности, јер се кинески гигант некретнина "Евергранде", погођен кризом, сутра суочава са кључним тестом.
Најзадуженији гигант некретнина на свету требало би у четвртак да отплати камате од 84 милиона долара, али компанија се бори да пронађе готовину за подмирење обавеза.
"Евергранде" се последњих деценија агресивно ширио позајмицама од преко 300 милијарди долара и постао једна од највећих кинеских компанија.
Међутим, Пекинг је прошле године увео нова правила за контролу дуга великих инвеститора. Те мере навеле су "Евергранде" да продају некретнине уз велике попусте, како би обезбедио новац за одржавање пословања. Сада се бори да исплати камате на своја дуговања.
Многи су купили некретнине од "Еверграндеа" и пре почетка градње, па ако пропадне, прети им губитак новца. Компаније које послују са "Еверграндеом", од пројектантских фирми, до добављача материјала, такође су у опасности од губитака који би могли да их гурну у банкрот. Финансијски пад имао би и далекосежније последице, јер "Евергранде" дугује новац 171 домаћој банци и 121 финансијској фирми.
Ако "Евергранде" не изврши обавезе, банке и други зајмодавци могли би да буду приморани да позајмљују мање, што би водило у кредитну кризу. То не иде наруку другој светској економији, Кини, јер компаније које не могу да се задужују тешко расту, а често не могу ни да наставе да раде. Страни инвеститори би у том случају Кину могли да сматрају мање привлачном за улагања, преносе Новости.
Претећи ланчани колапс презадуженог гиганта наводи, стога, неке аналитичаре да верују да би Пекинг могао да интервенише како би спасао компанију и осигурао да опстане "Еверграндеова" основна делатност.
Међутим, утицајни главни уредник државних новина "Глобал тајмс" Ху Ксијин сматра да "Евергранде" не треба да се ослања на помоћ владе, јер је циљ Пекинга да обузда корпоративни дуг, па би велики "појас за спасавање" могао да дубе врло лош пример.
У сваком случају, ако "Евергранде" не буде у могућности да исплати своје повјериоце и банкротира, најважнији ће бити начин на који ће се кинеска влада носити са овом ситуацијом.
Ако Пекинг спаси фирму, то би могло ублажити страхове да ће кинески економски пад наштетити глобалном тржишту.
Међутим, ако "Евергранде" пусте да потоне, у неприлици ће бити остављено 1,5 милиона људи који су већ купили некретнине , а кинеско тржиште некретнина и њена економија би могле бити у силазној путањи.
"Евергранде" је основао бизнисмен Хуи Ка Иан 1996. године у Гвангџоу, у јужној Кини. Данас има преко 1.300 пројеката у 280 градова Кине, док "Евергранде група" обухвата далеко више - од производње електричних аутомобила и хране, па до једног од највећих кинеских фудбалских тимова Гвангџоу.
Хуиово богатство амерички часопис "Форбс" процењује на око 10,6 милијарди долара.
Прочитајте још:
Долар - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
СВЕТ
Алармантно упозорење: За неколико дана милиони Американаца могли би остати без новца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала