Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порука патријарха Порфирија: Не интересује нас ширење и сужавање држава, граница Цркве се не мења

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије поручио је у Загребу да канонске границе Цркве се не мењају нужно са границама држава.
Патријарх, који је и администратор Епархије загребачко-љубљанске, у беседи после божанствене литургије, указао је, између осталог, на паралелу између Богородице и Цркве и истакао да је она која је родила Спаситеља света, јесте и Мајка света, управо онако како је то и Црква.
"Као и Црква, и Богородица је Мајка свих: блиска свима, све разуме, све заступа", казао је Патријарх и нагласио да постоје многи који понекад из незнања погрешно разумеју Цркву Христову.
"Црква нема граница, не само историјских, него нема граница ни између овога и онога света. Како онда Црква може да се поистовети са било којом, макар и најважнијом, најмоћнијом, најлепшом земљом на свету или са било којим народом", упитао је патријарх.
Истакао је да је, осим Христа, све релативно.
"Државе, некада су веће, некада мање, неке трају вековима и миленијумима, а неке, које су биле моћне и силне и заузимале огромне просторе, данас не постоје. Нас не интересује ширење и сужавање држава. Канонске границе Цркве се не мењају нужно са границама држава", рекао је Патријарх и подсетио на речи владике Николаја: "Ми чекамо Христа, а не боље време".
Поручио је да Цркву не желе да поистовећују са било којом државом, а камоли са, како је казао, било којом партијом, и "чинићемо све свим силама, духовним, расположивим, да не дозволимо да нама било ко манипулише".
"У нашем времену се стварају многи конструкти, фикције, виртуелне стварности које они, који хоће Цркву да увуку у разне неспоразуме и политичке игре, користе као полазну тачку, полазећи од тог виртуелног конструкта као реалности која никакве везе нема нити са природом Цркве, нити са њеним амбицијама, нити са њеним служењем", навео је.
Истакао је да у Цркви заиста нема Грка ни Јеврејина, јер Господпозива да у Црви сви буду једно.
"Међутим, у џунгли, у прашуми силних интереса од овога света, разни - имајући оруђа, али, ако хоћете, и оружја медијска у рукама - могу да стварају лажне слике и да онда и од Цркве производе оно што нити је била, нити јесте, нити ће бити", једна је од порука патријарха, саопштила је Митрополија загребачко- љубљанска.
Прочитајте још:
Патријарх московски и целе Русије Кирил - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РУСИЈА
Руски патријарх: На помолу раскол између грчког и словенског православља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала