- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска ускоро добија паметни аутомат

© Sputnik / Григорий СысоевЛого Концерна "Калашњиков"
Лого Концерна Калашњиков - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Русија прави ново оружје са неуронском мрежом, саопштио је у интервјуу Спутњику главни конструктор концерна „Калашњиков“ Сергеј Уржумцев.

„Ми смо већ направили одређене елементе система и показали их министру одбране Русије у оквиру војно-техничког форума ‘Армија 2021’ који је недавно био организован у Кубинки“, рекао је Уржумцев.

То су комплекси са елементима вештачке интелигенције који већ сада могу да обезбеде потпуну аутоматизацију процеса идентификације, циљања, праћења мете, као и гађање, рекао је саговорник.
Он је додао да ће компанија предложити Министарству одбране да започне научно-истраживачки и развојни рад како би се започела серијска производња узорака.
Конструктор је појаснио да би нови комплекс могао да омогући већу прецизност и брзину гађања и да је за то потребна интеграција различитих оптичких и електронских уређаја у јединствени систем наоружања. Он неће стрелцу само помоћи да прати циљ, нишани, већ ће моћи и сам да изабере оптимално време за гађање.
Уржумцев је додао да ноћу и у лошим временским условима циљеви могу бити тешко уочљиви. Комплекси за гађање ће имати могућност да у таквим условима идентификују и прате циљ, а то ће захтевати и употребу технологије вештачке интелигенције са неуронском мрежом.
Снајпер - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Испали хиљаду метака у минуту: У Русији направљен нови аутомат за специјалце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала