- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски не упире прстом ни у кога за атентат на саветника; МУП: Прерано говорити о „руском трагу“

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Председник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је поводом атентата на свог помоћника Сергеја Шефира да је немогуће утицати на њега на такав начин. Он није оптужио никога директно за данашњи инцидент, а министар полиције Денис Монастирски каже да прерано говорити о „руском трагу“.
Сматрам да је у питању притисак на мене и рећи ћу вам искрено, немогуће је вршити утицај на мене на такав начин, рекао је Зеленски за телевизију „Дом“.
Он је изразио наду да ће полиција успети да установи ко су нападачи и наручиоци.
„Не могу са сигурношћу да кажем да ће их пронаћи. Рећи ћу да ће учинити све да би их пронашли“, додао је.
Истовремено, председник је објаснио да је нападнут његов помоћник и близак пријатељ и истакао да је реч о инциденту без преседана. Како је рекао, уверен је да то говори о исправности вектора рада који је изабрао његов тим.

„Управо таквих потеза ка људима блиским председнику није било чак ни у веома тешко време након 2014. године“, нагласио је шеф Украјине, додајући да то говори о реакцији на реалне промене у држави које жели да направи.

Украјински лидер није директно оптужио олигархе за данашњи инцидент. Према његовим речима, у Украјини не постоји велика мафија.

„Она се својевремено трансформисала у велике финансијске групе. Нећу их оптуживати директно. Мислим да ћемо сачекати истрагу“, закључио је председник.

Са своје стране, Шефир, на чији је аутомобил данас пуцано у близини Кијева, изјавио је да не зна разлоге покушаја атентата на њега, али да сматра да је сврха напада била застрашивање „највишег ешалона моћи у земљи".

Министар полиције: Прерано говорити о „руском трагу“

Истовремено, министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски изјавио је да је у овом случају прерано говорити о „руском трагу“.

„То треба да покаже истрага. Тренутно је прерано говорити о неким конкретним особама. Полиција проверава све верзије“, одговорио је он на питање новинара у вези са могућом „умешаношћу руских специјалних служба“ у покушај убиства.

Министар полиције тврди да циљ напада на помоћника Зеленског није било застрашивање, већ његово убиство.
Такође је истакао да се „тим председника не може заплашити“ и да ће „започете реформе, укључујући и у вези са борбом против организованог криминала, бити настављене“.
С тим у вези, шеф Националне полиције Украјине Игор Клименко рекао је да ресор разматра неколико верзија покушаја атентата на Шефира, укључујући дестабилизацију ситуације у држави и притисак на власти уз „учешће и специјалних служби страних држава“.
Истовремено, заменик министра унутрашњих послова земље Евгеније Ењин изјавио је да је при пуцњави на аутомобил помоћника председника употребљена муниција произведена у Мађарској, која раније готово никада није коришћена у Украјини.
Подсетимо, непознате особе пуцале су на аутомобил првог помоћника украјинског председника Сергеја Шефира код Кијева. На возило је испаљено више од 10 метака, а три су погодила возача. Он је хоспитализован, али није у животној опасности.
С тим у вези, шеф фракције владајуће странке „Слуга народа“ у Врховној ради Давид Арахамија изјавио је раније да напад на аутомобил првог помоћника украјинског председника може да буде освета кријумчара и шефова криминалних група, али да није није искључен ни „руски траг“.
Портпарол председника Русије Дмитриј Песков је тим поводом истакао је да шта год да се деси у Украјини, одмах пронађу „руски траг“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала