- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић у УН: Обновљена опасност дестабилизације Западног Балкана

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Упркос бројним изазовима, Црна Гора остаје одлучна да брани грађанску, инклузивну, мултиетничку и европску демократију и да буде доказ да је мултиетничка демократија на Балкану могућа, те да је једини гарант просперитета, поручио је председник Црне Горе Мило Ђукановић у Уједињеним нацијама.
Он је упозорио на обновљену опасност дестабилизације Западног Балкана и како је казао, сужавање хоризонта његове европске перспективе, пренела је РТЦГ.
ЂукановиЋ је данас на генералној дебати 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорк навео да је Црна Гора истрајавала и градила бољу будућности за све грађане на темељима једнакости и без дискриминације.
„Градила је и наставља да гради односе поверења и сарадње са својим суседима. Била је, како су то највиши званичници наших домаћина говорили, оаза мира на Балкану у ратним 90-им. Као контрибутор регионалне безбедности постала је чланица НАТО и лидер је у процесу европских интеграција“, нагласио је председник Црне Горе.
Данас, додао је, упркос бројним изазовима Црна Гора остаје одлучна да брани грађанску, инклузивну, мултиетничку и европску демократију и да буде доказ да је мултиетничка демократија на Балкану могућа и да је једини гарант просперитета.
Он је казао да ће Црна Гора остати одана таквом опредељењу и „снажно предана вредностима мултилатерализма, пријатељској и отвореној сарадњи, даљој демократској консолидацији и јачању владавине права, што ће, између осталог, водити и снажењу партнерства са Светском организацијом“.
Црна Гора је, подсетио је Ђукановић, ове године обележила 15 година од обнове независности и времена када се црногорска застава први пут завијорила на Ист Риверу.
„Прешли смо захтеван пут од чина пријема који је био најшира потврда признања обновљене државности, позиционирања Црне Горе на главним правцима деловања УН и кључних спољнополитичких партнера, до данашње видљивости, препознатљивости и афирмисаности који далеко превазилазе величину земље“, казао је Ђукановић.
Он је додао да тај пут никада није био једноставан, „посебно не на Балкану, који је бременит прошлошћу“.
„Ни данас не престаје да буде место сучељавања супротстављених интереса, геостратешких надметања, вечити предмет бриге различитих међународних актера, али не увек и потребне и благовремене пажње“, казао је Ђукановић.
Он је навео да изазови и претње мултиетничкој демократији на Балкану ни данас нису мањи.

„Западни Балкан је опет поприште сукобљених геополитичких интереса чија је последица успоравање интеграције западно-балканских друштава у своје природно европско окружење, подривање поверења и кашњење у усвајању европских вредности“, истакао је Ђукановић.

Према његовим речима, та конфузија не доводи само до застоја и даљег заостајања у развоју овог европског региона, него и отвара простор за рестаурацију деструктивних теорија како због заосталости овај регион не може да живи као мултиетничка и мултиверска заједница, нити да обезбеди функционалност држава.
„Таква исконструисана теза се посебно жели импутирати Босни и Херцеговини, али и другим мањим државама региона, да би се створио алиби за обнову великодржавних националистичких пројеката који су ‘90-их довели до рата на овом простору са близу 150.000 људских жртава“, навео је Ђукановић.
Он је рекао да није посустала одлучност да се оваквим ретроградним и опасним идејама Црна Гора супротстави.
„Зато и данас са овог места Црна Гора упозорава на обновљену опасност дестабилизације Западног Балкана и сужавање хоризонта његове европске перспективе“, истакао је Ђукановић, указујући да огромни проблеми и кризе, који се само мултипликују, траже снажно лидерство.
Председник Црне Горе Мило Ђукановић  - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
Ђукановић: С Амфилохијем сам разговарао о обнови ЦПЦ; Вељовићу није било место на Цетињу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала