- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како се на ушима могу „прочитати“ симптоми болести

CC0 / Pixabay / Ухо
Ухо - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите нас
Уши могу сврбети, болети, звонити, а изглед ушне шкољке се може мењати, све су то симптоми различитих болести у организму.
О стању нашег здравља много говори наш изглед и искусни лекари често могу да на основу њега поставе прелиминарну дијагнозу. Информације нам поред ушију може дати и изглед очију, коже и косе.

Набор на уху

О могућности да ће се развити озбиљни кардиоваскуларни проблеми може наговестити дијагонална бора на уху, такозвани Франков знак. Он наговештава да постоји велики ризик за појаву атеросклерозе и болести срца. Деформација је повезана са тим што је у организму нарушен крвоток.

Зарези на ушима

Овај симптом код деце може да укаже на синдром Беквита –Видемана, једне од ретких генетичких аномалија које доводе до великог раста плода у трудноћи и неусаглашеног развоја различитих делова организма. Остали знаци су велика тежина бебе при рођењу, увећан језик и низак ниво шећера у крви – хипогликемија. Приликом раста постоји могућност да ће један део тела детета бити већи и постоји већи ризик за онколошка обољења.

Необична форма ушију

Уши су огледало бубрега како кажу у тибетанској медицини и ушна шкољка може да укаже на проблеме у раду бубрега. Неонатолози одмах по рођењу бебу шаљу на преглед бубрега у случају да примете неке аномалије на ушној шкољки.

Зујање у ушима (тинитус)

Тинитус представља зујање у ушима које није условљено спољним факторима. Често га пацијенти описују као шиштање, пуцкетање, звиждање, пулсирање или као шум воде. Ова дисхармонија у ушима се појављује изненада и дуго траје, више од седам минута и настаје услед велике активности нервног система.
Зујање у ушима може бити и знак да постоје проблеми са темпоромандибуларним зглобом који повезује доњу вилицу са лобањом или чак указује на повреду врата или главе, пише лист „RxList“ позивајући се на доктора медицине Најану Амбардекар.
Најраспрострањенији разлози зујања у ушима су: болести спољног, средњег и унутрашњег уха, емотивно растројство, метаболички поремећаји и хормонске промене, као и нежељени ефекти неких лекова.
Међутим, мождани удар или остеохондроза тинитус, супротно уобичајеном веровању, нису повезани са зујањем у ушима, рекла је неуролог Кира Оверченко.

Свраб у ушима

У случају да уши сврбе или се осећа нека раздражљивост то може да укаже о гљивичној инфекцији. У ретким случајевима се може приметити и псоријаза, хронична неинфекцијска аутономна болест и дерматитис.
Свраб у ушима може да испровоцира екцем, атопијски и себороични дерматитис, а може да наговести да постоји проблем са бубрезима и јетром, ендокриним патолошким болестима, да је пацијент под стресом и да има анксиозне поремећаје.

Бол у ушима

Бол у ушима може бити знак инфекције грла, која се јавља услед гомилања ушног воска или течности, апсцеса зуба (упала изазвана бактеријском инфекцијом) или чак услед шкрипања зубима. Потребно је обратити се лекару ако бол у уху не прође у року од 24 сата или је праћена повишеном температуром, повраћањем, болом у грлу, цурењем течности из уха или отицањем ткива око ушне шкољке. У случају да дете има мање од шест месеци и стално плаче постоји могућност да има болове у уху и неопходно је консултовати се са педијатром.
Гојазност илустрација - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
ДРУШТВО
Како елиминисати нагомилану масноћу у организму која је опасна по здравље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала