Петковић о услову за одлазак у Брисел

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите нас
Једностраним насилним потезима Приштине, у ситуацији смо да криза, коју изазива премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, прети да се претвори и у нешто много више, оценио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Он је поручио да стање треба да се врати на период пре 20. септембра, па да се тек онда иде у Брисел и разговара.
Истакао је да Београд све време инсистира на миру, дијалогу, да се сва отворена питања решавају у Бриселу, да се поштују бриселски споразуми, споразуми о слободи кретања док је, указује, Приштина све то одбијала.
Петковић је истакао да је важно да сви знамо да ће Београд и председник Србије Александар Вучић инсистирати на томе да нико не може да понижава Србију.
"Ту смо да разговарамо и проналазимо решења, али да неко довлачи силу, да довлачи специјалне јединице Росу са дугим цевима и оклопним возилима на север КиМ и тако ствара потпуно нову реалност на терену, која треба да представља основ за некакав разговор који Курти није хтео да води пре само неколико недеља, то је за нас апсолутно неприхватљиво", рекао је Петковић за РТС.
Петковић је рекао да је српски народ миран и одлучан да на Јарињу и Брњаку сачува свој живот и право на слободу кретања јер је то, подсећа, основно људско право.
"Да вас неко напада јер желите да спроведете бриселски споразум је нонсенс", рекао је Петковић.
Навео је да се билборди "Добродошли у Заједницу српских општина" налазе у свих 10 општина у српским срединама на КиМ јер је, подсећа, формирање Заједнице српских општина оно што је договорено, на шта су потпис ставили и Приштина и Европска унија и Београд и на шта чекамо већ 3.078 дана.
"А сада Аљбин Курти хапси наше људе само због тога јер желе да поштују бриселски споразум. Шта то значи, да је ЗСО забрањена реч на КиМ...поставља се питање да ли ће онда Курти да хапси и челнике ЕУ који говоре да је и даље на снази бриселски споразум из 2013. године и да је неопходно доћи до формирања ЗСО?", упитао је Петковић.
Додао је да се ништа од овога што се дешава на КиМ не би догодило да је формирана ЗСО која, како је рекао, представља "душу и срце" бриселског споразума.
Навео је да смо ми ти који су све време чекали, испуњавали обавезе из споразума и инсистирамо на дијалогу.
"А то што сада Курти говори Београду ''повуците ваше мере, па ћемо ми да повучемо наше'' је пре свега апсолутно противно споразуму, јер то нигде не пише. Друго, он тиме хоће да натера Београд да пристане на његове мере реципроцитета што би значило да ми признајемо тзв. Косово", рекао је Петковић и поручио:
"Да разговарамо да, али да нам намећете решења, то тако не може".
Петковић је рекао да споразуми морају да се поштују и да морамо да дођемо до решења јер, како је додао, не могу бриселски и сви остали споразуми да служе Куртију тако да он из тих споразума може да извлачи шта хоће и да се понаша како хоће.
"Или се споразуми спроводе и поштују или их нема, нема ту средине нити много филозофије", нагласио је Петковић.
Оценио је да Курти све време настоји да целу причу пребаци на ниво локалних Срба као да је то питање између локалних Срба и Приштине.
"Не, ово је питање директно између Београда и Приштине и само у Бриселу ће се решавати", истакао је Петковић.
Навео је да су Срби на КиМ уз Србију и председника Вучића, као што су Вучић и Србија уз наш народ на КиМ.
"Срамота је да док тај наш мученички народ и по хладним ноћима стоји на Јарињу и Брњаку, бранећи право на свој живот, овде из топлих станова део опозиције напада Српску листу", рекао је Петковић.
Додао је да је на прелазима све више наших људи, да су ноћи хладне, али да их то не спречава да се боре.
"У контакту сам са њима, дајемо им пуну подршку и док се не реши ова ситуација наш народ нема други избор. Избор и једина алтернатива је да се вратимо на период пре 20. септембра и онда да идемо у Брисел и разговарамо, а да се наравно пре тога повуче Росу јер нема шта да тражи у српским срединама, поготово на северу КиМ", рекао је Петковић.
Додао је да смо са јучерашњим одузимањем билборда на којима пише "Добродошли у Заједницу српских општина" и нападом на Србина у Сувом Долу дошли до 100. инцидента од почетка година.
"То вам је резултат политике Аљбина Куртија", закључио је Петковић, а пренео Танјуг.
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Двојица Срба претучена код Брњака имају тешке повреде, Косовска полиција све демантује /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала