- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија почела припреме за слање човека на Месец

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаСрп и чекић на споменику у Москви
Срп и чекић на споменику у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите нас
Русија почела припреме за слање човека на Месец, средства су већ издвојена за овај пројекат, наводи се у документу који је објавио "Роскосмос".
"Роскосмос" је расписао тендер за проучавање проблематичних питања организације лета са људском посадом на Месец, на крају чега би требало да се направи списак захтева које треба да задовољи свемирска техника за организацију оваквих мисија.
"Циљеви истраживања: направити предлоге, препоруке, захтеве за перспективне технологије, за елементе ракетно-космичке технике, која осигурава поуздану реализацију летова са људском посадом на Месец, рад космонаута на месечевој орбити и површини Месеца, узимајући у обзир потребу решења медицинско-биолошких проблема", наводи се у документу.
Укупна вредност уговора је 1,7 милијарди рубаља.
У званичним документима "Роскосмоса" указано је да ће први летови на Месец бити изведени са ракетом "Ангара" уз коришћење малог транспортног брода.
Уговор предвиђа и развој облика новог одела за рад на Месецу и прављење његове експерименталне макете, средстава за заштиту здравља космонаута, укључујући нове комплете прве помоћи, ровера за Месец, „луномобила“, свемирских бродова за испоруку терета на Месец.
Предвиђено је и прављење супер тешке ракете, транспортне свемирске летелице са посадом и брода за слетање и полетање са Месеца.
Уговор ће се реализовати из делова. Први резултати би требало да буду представљени крајем 2022. године. Цео програм би требало да буде припремљен до средине новембра 2025. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала