- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандал у Бугарској: Пред камере са картицом налик симболу холокауста и натписом "невакцинисан"

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите нас
Бивши министар полиције Румен Петков појавио се у једној ТВ емисији са жутом картицом на сакоу којој је писало „невакцинисан“, што је подсетило на жуте траке које су око руке носили Јевреји током Другог светског рата. Његов поступак изазвао је бурне реакције а Бугарско јеврејско друштво „Шалом“ је изразило огорчење због таквог поступка.
„Срамно је да један бугарски политичар и бивши министар користи симболе из времена холокауста за своје тезе. Свако неумесно поређење данашњег времена са тешким годинама рата обезвређује патње жртава холокауста“, наводи се у саопштењу „Шалома“.
Подсетимо, лидер странке АБВ се појавио са жутом картицом у емисији канала Евроком 21. септембра. На питање водитеља да ли ће противници вакцинације морати да носе сличне картице, Петков је одговорио да ЕУ ради исто што и се радило за време Хитлера, када је уведен полицијски час и забрањен приступ различитим установама. Он је захтев да се неко вакцинише да би наставио да ради и има друштвени живот окарактерисао као фашизам.
„Ако ми који смо говорили о слободном протоку људи, робе и услуга, предложимо да се иде у том правцу, следећи корак ће бити управо то – жуте звезде …“, рекао је Петков.
Он се извинио после реакције јеврејске организације.
„Ако се неко осетио увређеним, извињавам се. Покушаји да се угрозе права и слободе потичу од одређених људи. Свако има право да штити своја права и слободе. Ако је боја била неумесна, извините “, рекао је политичар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала