- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија ће ове године извести око 3,1 милион тона кукуруза

© TanjugКукуруз
Кукуруз - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите нас
Приноси кукуруза у овој сезони кретаће се од 6 до 7 тона по хектару, што је министар пољопривреде Бранислав Недимовић недавно оценио као задовољавајуће. Он је рекао да је суша узела данак, те да је умањење приноса неминовно, али да аграр неће бити у минусу. Нагласио је да можемо очекивати производне резултате на нивоу десетогодишњег просека.
Тачни подаци о укупном роду биће познати тек у октобру јер берба кукуруза у Србији још није завршена и ове године касни. Процењује се да смо тек на половини жетве. Очекује се да ће бити за 20 до 23 процента мање ове житарице него у 2020.
Из Саветодавне пољопривредно-стручне службе у Прокупљу недавно су изјавили за „Јужне вести” да ће берба кукуруза у Топличком округу потрајати до друге половине октобра, јер време сазревања класа зависи како од надморске висине на којој је посејан, тако и од хибридних сорти од којих неке раније а неке касније сазревају.
Недимовић је рекао да је кукуруз 2020. у берби био 14-15 динара по килограму, а да је сада 25-26 динара.
„Људи су изузетно задовољни и зарадиће много новца ове године. Замислите колико би било пара да је род био већи“, нагласио је он за РТС, а преноси Танјуг.
Да ли овако размишљају и ратари и хоће ли, према ономе што се сада спекулише, већина њих већ у самом старту продати количине кукуруза које имају, за разлику од прошле године када су дуго чекали бољу цену?
Сунчица Савовић, директорка удружења „Жита Србије” наводи да ово зависи од ликвидности произвођача, од тога колико култура производе, да ли узимају земљу у најам, колико су се истрошили и колико имају простора за складиштење.
С обзиром на непредвидиво кретање цена и то да су оне више него на међународном, као и чињеницу да робе нема на тржишту, пре би се могло закључити да ће ратари ипак чекати боље прилике. Нови род се тек скида са њива, неки имају уговорену производњу с извозницима, а што се тиче нашег извоза већ су потписани уговори за око 300.000 тона.
Када је реч о укупном извозу кукуруза, прецизни подаци биће познати за десетак дана, када се завршава економска година.
„Можемо ипак да кажемо да ће бити извезено око 3,1 милион тона, што је нешто више него 2020“, напомиње наша саговорница. Прошле године просечан принос кукуруза у Србији био је 8,1 тону по хектару, а укупан род 8,1 милион тона, што је био добар резултат али не и рекордан остварен две године раније.
Поједини стручњаци, међутим, очекују да ће због изразите суше род бити знатно мањи. Стручњак за стрна жита Мирослав Малешевић рекао је за Бету да ће род кукуруза ове године бити минимум 40 одсто мањи у односу на просечан, а и 50 процената мањи у односу на прошлогодишњи када је био рекордан.
Он је додао да има њива где нема шта да се обере и где је штета 100 одсто, јер су чак и стабљике спржене високим температурама.
Руководилац маркетинга у Институту за кукуруз „Земун Поље” Живота Јовановић такође се слаже с овом проценом.
„Многи крајеви Србије су овог лета били захваћени сушом још од 15. јуна и осим слабог приноса има проблема и са квалитетом, слаба је озрњеност клипа и уз то оно је „плитко”, изјавио је Јовановић за ту агенцију и додао да би просечан принос могао да буде од 4,5 до пет тона по хектару.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Докле ћемо да извозимо сировине а увозимо готове производе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала