- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Жеља за више власти? Шта се крије иза повлачења Хафтара са чела либијске војске

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаКомандант Либијске националне армије Халифа Хафтар
Командант Либијске националне армије Халифа Хафтар - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите нас
Оставка Халифе Хафтара са места команданта Либијске националне армије (ЛНА) даће му могућност да учествује у председничким изборима планираним за децембар, рекао је листу „Взгљад“ експерт Кирил Семјонов.
Хафтар је на место генерала Либијске националне армије поставио генерал-пуковника Абдела Разака ел Назурија.

„Сви који претендују на место председника државе морају да поднесу оставку на државне и војне позиције три месеца пре избора. Избори су планирани за 24. децембар и Хафтар сада може у њима учествовати. Самим тим он и не одлази са политичке сцене“, сматра експерт Руског савета за међународне односе Кирил Семјонов.

Услов да кандидати, који претендују на место председника, не смеју бити на државним и војним позицијама недавно је усвојио парламент, и то без одобрења Вишег савета Либије и других државних структура које имају „своје виђење о овом питању“, навео је експерт.

„Хафтар за сада није објавио да жели да се кандидује на изборима, али његова оставка говори сама за себе. У случају да не победи на изборима он ће се вероватно вратити на дужност генерала ЛНА. Притом, Хафтар де факто и сада остаје командант ЛНА с обзиром да генерал кога је назначио нема никакву политичку тежину“, навео је саговорник.

Што се тиче избора, они, упозорава Семјонов, могу се завршити покретањем новог рата у земљи. Против амандмана на изборно законодавство које је усвојио парламент су влада и друге тек формиране институције, а које „могу спровести изборе по сопственом систему“.

„Ситуација у Либији постаје све напетија јер је парламент изнео на гласање неповерење влади Националног јединства. са тачке гледишта Устава, ово гласање нема никакву правну снагу, јер није било кворума - није било присутно 120 гласова од 200 посланика. На заседању је присуствовало више од 113 законодаваца. Једна неуставна одлука повлачи за собом другу, оне се гомилају, што не прети само изборима него и новим фазама рата, како је било 2014. године. Тада је Уставни суд признао нелегитимним резултате председничких избора, притом, сви остали политичари су признали изборе“, подсетио је експерт.

Раније је командант Либијске националне армије Халифа Хафтар наложио генерал-пуковнику Абдел Разаку ел Назуру да дужност команданта ЛНА врши у наредна три месеца. Хафтар није навео да жели да се подигне на вишој лествици у држави, мада је у мају на паради у Бенгазију саопштио да је ЛНА спремна да без оклевања поново крене у борбу у случају да не буде постигнуто политичко решење.
Државу ће до избора водити прелазна влада на челу са премијером Абдул Хамидом Мухамедом Дбеибехом. У марту је парламент Либије изгласао нови састав Владе националног јединства чије су лидере изабрали делегати супротстављених страна.
Либијски генерал Халифа Хафтар и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
СВЕТ
Спутњик сазнаје: Легендарни генерал се повлачи са чела либијске војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала