Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Адвокати у Србији у штрајку

© Sputnik / Лола ЂорђевићПалата правде,
Палата правде, - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Адвокати у Србији ће у свим предметима без изузетка ступити данас у једнодневни штрајк због спорних ставова Врховног касационог суда (ВКС) у вези са са трошковима обраде банкарских кредита и наплате премије осигурања.
Наиме, Управни одбор Адвокатске коморе Србије (АКС) одлучио је да се данас организује једнодневна обустава рада, тако да адвокати Србије неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима, без изузетка – што се односи на све поступке, укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама, наводи се у одлуци АКС достављеној медијима.
„У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета“, наводи се у одлуци и додаје да Комора треба да путем медија обавестити грађане о обустави рада и последицама, „уз информацију да јединог кривца за обуставу могу наћи у Врховном касационом суду“.
У образложењу одлуке се подсећа да је тај суд 16. септембра на седници Грађанског одељења усвојио Допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита и Правни став о дозвољености уговарања премија осигурања, као обавезе корисника, код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК).
Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење овим ставовима којима се, како сматрају, на директан начин „нарушава правна сигурност грађана Србије и мења досадашња судска пракса наших судова“, те се уводе решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана.
АКС сматра да је донети правни став да је правно ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК у директној супротности са досадашњом неспорном праксом свих судова у Србији укључујући и ВКС, те да би примена оваквог става довела до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака.
Такође је мишљења да допуна става Грађанског одељења ВКС о дозвољености уговарања трошкова кредита, без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова, доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана.
„Оваквим поступањем највиша судска инстанца у Србији ставила се на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи и изражава своју сумњу у независно поступање ВКС у конкретном случају“, наводи се у образложењу одлуке АКС.
Новчанице сложене у новчанику - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Адвокати: Ако се примени став Врховног касационог суда грађани ће морати да плате 90 милиона евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала