- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Косачов: Америчке санкције су порез на суверенитет

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуски политичар Константин Косачов
Руски политичар Константин Косачов - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су претвориле санкције не само у економско оружје, него и „порез“ на суверенитет, рекао је заменик председника Савета федерације Русије Константин Косачов.
„Представнички дом америчког Конгреса одобрио је нацрт војног буџета за наредну фискалну годину. За нас је значајан, јер садржи још један сет мера економске уцене, што и јесу такве једностране санкције против Русије“, написао је руски сенатор на Фејсбуку.
Како је истакао, намеће се неколико закључака, између осталог и тај да су санкције оружје, јер се примењују у оквиру одбрамбеног буџета.
„Коришћење економских предности САД у војне сврхе, конкретно утицај на светске финансије, као што је био случај са увођењем забране Американцима да послују са руским државним обвезницама на секундарном тржишту хартија од вредности, што би требало да нанесе економску штету Русији као држави, а не конкретним званичницима“, истакао је Косачов.
Према његовом мишљењу, то би требало узети у обзир у светлу оптужби на рачун Русије поводом тога да наводно користи своје предности са гасом против Европе.
Поред тога, санкције су данас коначно постале „порез на суверенитет“, сматра сенатор.
„То је, у суштини, цена за могућност вођења независне политике. Њихова главна функција није кажњавање земље којој приређују 'јавно бичевање', него застрашивање оних који се колебају: размишљате о томе како да се понашате у некој ситуацији, како да гласате у УН или од кога да купите оружје, на пример? Ово вам је цена слободе, погледајте пример Русије“, написао је сенатор.
Како је оценио, укључивање високог руководства државе, укључујући премијера и министре, на санкциони списак је „дипломатска неваспитаност“, посебно у позадини бојажљивих покушаја да се започну преговори о читавом низу проблема који објективно погађају све земље.
„То изгледа као очигледна бесмислица: само што је амерички лидер позвао земље из света да 'раде једне с другима више него икад' на решавању кључних проблема, и пре свега на окончању пандемије вируса корона“, подсетио је он.
Истовремено, америчко руководство предлаже да се „на персоналне санкционе спискове укључи министра здравља земље која је прва направила вакцину против вируса корона“, истиче Косачов.
Раније је Представнички дом америчког Конгреса усвојио војни буџет у износу од око 780 милијарди долара који, између осталог, предвиђа и пооштравање санкција против Русије. За документ је гласало 316 конгресмена, док је против било 113.
Одбор за регулативе Представничког дома Конгреса САД одобрио је нацрт закона којим се препоручује увођење санкција против 35 руских званичника, бизнисмена и новинара који су, према процени Вашингтона, умешани у кршење људских права.
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
РУСИЈА
Москва о најави нових антируских санкција: Америци фале кадрови са свешћу о руској реалности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала