- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора и Хрватска уводе ковид потврде: Где су обавезне и од када

© REUTERS / LINDSEY WASSONПотврда о примљеној вакцини
Потврда о примљеној вакцини - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Црне Горе усвојила је нове епидемиолошке мере које ступају на снагу од сутра и важиће до 8. октобра, па ће убудуће Национална дигитална ковид потврда бити потребна не само за тржне центре и унутрашњост угоститељских објеката, већ и за улазак у продавнице прехрамбене робе. Хрватска од 1. октобра уводи ковид потврде за запослене у здравству.
Од 9. октобра Национална дигитална ковид потврда биће неопходна за улазак у објекте који се баве продајом и прехрамбених производа, а који имају површину од 1.000 и више квадратних метара, наводе Вијести.
Од сутра потврда је потребна за пословне центре и пословне зграде у оквиру којих послују више од три привредна субјекта, као и за објекте који се баве трговином непрехрамбене робе, а чија површина прелази више од 1.000 квадратних метара.
Национална дигитална ковид потврда издаје се одмах после примања друге дозе вакцине и од тога тренутка ће бити валидна.
Власници, корисници и управљачи тих објеката дужни су да контролишу и одреде одговорну особу за поштовање тих мера.
Број присутних особа на свадбама и другим приватним прославама које се организују у угоститељским објектима, уз поседовање Националне дигиталне ковид потврде, ограничава се на 50 и у случају да се церемонија одржава на тераси или у башти, или у унутрашњости угоститељских објеката.
Дозвољава се извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката уз обавезу да сви запослени, музичари и гости поседују Националну дигиталну потврду.
Национална дигитална ковид потврда је валидна само уколико особа испуњава један од прописаних услова: да је потпуно вакцинисана, независно од тога колико је дана прошло од ревакцинације, да особа поседује негативан ПЦР тест на ковид-19 који није старији од 72 сата или позитиван ПЦР тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана, или да поседује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

Хрватска: Без ковид потврде нема доласка на посао, а ни плате

Хрватска од 1. октобра уводи ковид потврде за здравствене раднике, услови за добијање је да је особа преболела заразу, да је тестирана или да је вакцинисана.
То је на конференцији за новинаре саопштио министар здравља Вили Берош и истакао да потврде морају да имају сви медицински радници, али и сви немедицински који улазе у болнички круг, ради обављања неке друге делатности.
Тестирање је, казао је, планирамо два пута недељно и она ће бити бесплатна, али не заувек.
"Ако неко не жели да се тестира неће моћи да буде на послу и то ће бити уписано у евиденцију радног времена и за тај изостанак неће добити надокнаду", рекао је Берош и упозорио да ће тај неко у том случају направити проблем, јер ће бити потребно обезбедити за њега замену.
Изостанак с посла из тих разлога третираће се према закону и за време изостанка неће добити зараду.
"Битније је нагласити да је читав поступак око ковид потврда усмерен према сигурност. То нема цену", рекао је Берош.
Поновио је да ће потврде морати да имају и нездравствени радници који у болнички круг улазе као сервисери, достављачи, пекари...
Истакао је да су најслабија карика они који се тестирају, јер и преболели заразу и вакцинисани имају неки имунитет.
Директор Хрватског института за јавно здравље Крунослав Цапак је новинарима рекао да се још не размишља о увођењу ковид потврда у систем школства.
"Имамо нешто већи број особа из школа заражених. Свега 20 посто су школска деца. Ја не бих рекао да су школе извор заразе. Што се тиче ковид потврда у школском систему, у овом тренутку не размишљамо, нити планирамо, али јасно је да је таква могућност увек отворена", казао је Цапак, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала