- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници збуњени мистериозним спаљивањем: Шта се у Дреновцу догодило 5.000 година пре нове ере

CC0 / пиксабеј / Ископавање
Ископавање - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
Пратите нас
У доба неолита централни Балкан био је средиште европске цивилизације. Можда највеће насеље налазило се у близини данашњег Параћина. Научнике још увек збуњује шта се у Дреновцу догодило 5.000 година пре нове ере. Насеље од готово 3.000 становника изненада је и у журби напуштено, а куће су намерно запаљене.
Мистерија је и како су покојници овде сахрањивани, јер није нађен ни један гроб, ни један скелет.
Много је питања, али се са сваким новим ископавањем мозаик полако склапа. Сигурно је да су људи у неолиту имали уређене куће, да су живели у складу са природом, а у свакодневни живот уносили и уметничку димензију.
„Чињеница је да су објекти у коме се живело у том периоду спаљени, а шта је разлог узрок, сврха паљења? Очигледно да се не ради о некој инвазији, и неком рушењу, јер је у већини објеката сачуван комплетан инвентар тако да немамо трагова неког разарања", испричао је др Славиша Перић, вођа истраживања у Дреновцу.
Енглези и Шкоти који са нашим археолозима раде на пројекту изненађени су досадашњим резултатима.
„Ово је најстарије налазиште у Европи на којем сам икада радио, а био сам у много земаља. Ниво очуваности предмета је изванредан и то стварно нигде нисам видео", рекао је др Чарли Френч са Универзитета у Кембриџу.
„Ја овде испитујем тло и то новом методом светлосне луминисценције којом се утврђује старост слојева, заправо када су последњи пут били осветљени сунцем", додао је др Тим Кинерд са Универзитета Сент Ендрјуз у Шкотској.
Дреновац се претражује најмодернијим геомагнетним уређајима који праве три-де мапу објеката испод земље.
„Ја сам из Белгије са универзитета у Генту. Овде смо да направимо мапу земљишта, тачније археолошких слојева и каснијих који су настали обрадом земље", каже Филип де Смед.
До сада је сондирањем земљишта откривено око 700 аномалија, и то су вероватно неолитске куће, и зато је Дреновац с правом проглашен неолитским мегалополисом.
За даља истраживања потребно је још новца, као и за коначни завршетак изградње Центра за проучавање неолита Балкана, јавља РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала