- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Откривен тајни план Европске уније о „гасном рату“ с Русијом

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
Пратите нас
У Европској унији постоји тајни план „гасног рата“ против Русије који је припремила Шпанија, пише колумниста листа „Тајмс“ Бруно Вотерфилд.
„Тајни план Мадрида је направљен како Европска унија више не би била талац Москве“, сматра колумниста.
У документу се наводи да колебања на међународном енергетском тржишту не би требало да утичу на независност Европе. Државе које производе гас покушавају да максимално повећају своју добит, тако да је државама Европске уније неопходно да делују јединство како не би зависиле од њихове ћудљиве природе, наводи се у чланку.
Према информацијама листа, Мадрид предлаже члановима ЕУ да обједине куповну моћ како би заједно обезбедиле стратешке залихе гаса. Министри енергетике европских држава већ разматрају овај амбициозни план. Они сматрају да ће то помоћи да се „супротставе тежњама Русије да ограничи испоруке и повећа цене“ гаса.
Цене гаса у Европи расту од прошле године и постижу рекорде. Пре месец дана цена гаса је била нешто већа од 500 долара за хиљаду кубних метара, док је 21. септембра она била близу 900 долара.
Владе Шпаније, Италије и Француске су морале да спроведу хитне мере како би заштитиле становнике од наглог раста цена електричне енергије и грејања. Експерти сматрају да су високе цене гаса повезане са малом количином залиха у европским складиштима.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је подвукао да Москва испуњава све што је договорено о испорукама гаса у Европу које се по обиму ближе историјском максимуму. Министарство спољних послова Русије је окарактерисало као неистиниту изјаву о томе да Русија због „Северног тока 2“ наводно утиче на цену енергената.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
РУСИЈА
Уочи избора у Немачкој: Велика подршка за „Северни ток 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала