- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Трагедија на Елбрусу: Страдало пет планинара, 14 људи спасено /видео/

© Фото : Виктор Гуљевич - приватна архиваЕвакуација повређеног после лавине на Бајкалу. Најчешће страдају непажљиви планинари и сноубордери.
Евакуација повређеног после лавине на Бајкалу. Најчешће страдају непажљиви планинари и сноубордери. - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
Пратите нас
На планини Елбрус је услед погоршања временских услова страдало пет планинара, док је 14 спасено, саопштило је Министарство за ванредне ситуације Русије.
Након што је група од 19 особа послала позив у помоћ са Елбруса, спасиоци су се упутили на лице места, међутим ситуација се закомпликовала, јер су се планинари налазили на висини од 5.400 метара. Првобитно је саопштено да су групу чиниле 23 особе, али је утврђено да су четири одмах у старту одустале од успона.

„Током спасилачке операције успели смо да спасемо 14 људи, који су евакуисану на пропланак Азау и препуштени лекарима. Нажалост, пет људи је настрадало“, наводи се у саопштењу МЧС Русије.

Како је рекао шеф Одељења МЧС Русије за Кабардино-Балкарију Михаил Надеждин, спасени туристи су задобили тешке промрзлине и повреде. Према саопштењу хитних служби, 14 спасених планинара је хоспитализовано.
Спасилачка операција је завршена. У њој је учествовало 69 људи и 16 јединица технике.
Спасиоци су радили у најтежим условима: видљивост није прелазила један метар, ветар је дувао брзином од 40 до 70 метара у секунди. Операцију су отежавале обилне падавине и температура до минус 20 степени Целзијуса.
Недуго пре трагедије планинари су снимали видео, а време је било ведро. Нико није знао како ће се тај успон завршити. Искусни планирани говоре да Елбрус не можеш покорити, он сам бира да ли ће пустити људе или не. Овог пута није.

Изгубили смо се, после је настао хаос

Један од алпиниста који је преживео испричао је медијима шта се догодило на планини.

„Изгубили смо се, потом је настао хаос. Сурвали смо се, клизали смо се једно сто метара по леду, нисмо могли да се зауставимо. Један алпиниста је тад ногу поломио“, казао је.

Према његовим речима, упркос томе што су испалили сигналну ракету, спасиоци су успели да дођу до алпиниста након што су они сами успели да се спусте са врха.
Палатки альпинистов лагеря Джилы-Су во время подъёма на Эльбрус в Кабардино-Балкарии - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Планина богова - понос Русије и сан планинара /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала