Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Уставни суд констатовао да није извршена пресуда о земљишту Високих Дечана, обавештен тужилац

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Уставни суд Косова објавио је данас Решење о неизвршењу пресуде из 2016. године да је 24 хектара земље власништво манастира Високи Дечани, којим се омогућује тужиоцу да предузме даље кораке у вези тог случаја.
Како је објављено на сајту Уставног суда, одлуке Суда су обавезне за правосуђе и сва лица и институције Косова. У решењу, које је потписала председница Уставног суда Греса Цака Нимани се додаје и да Суд, преко својих механизама, периодично процењује извршење својих пресуда.
У случају неизвршења одлуке, Устави суд може да донесе решење о неизвршењу, које се објављује у Службеном листу и о томе се информише тужилац.
Тужилац након таквог решења Уставног суда, може да предузме даље законске акције против оних институција које су се оглушиле о пресуду Уставог суда.
Суд је Решење о неизвршењу пресуде донео на седници одржаној 22. септембра и обавестио, тужиоца да још увек није извршена пресуда од 19. маја 2016. године, у вези земљишта манастира Високи Дечани.
У одлуци се подсећа да је подносилац захтева, манастир Високи Дечани, оспоравао две одлуке Жалбеног већа Посебне коморе Врховног суда Косова за питања која се односе на Косовску агенцију за приватизацију, односно њихове одлуке од 12. јуна 2015. године, тврдећи да је дошло до повреде права и основних слобода које су загарантоване члановима: 24 [Једнакост пред Законом], 31 [Право на правично и непристрасно суђење], 32 [Право на правно средство], 46 [Заштита имовине] и 54 [Судска заштита права] Устава, и чланом 13 (Право на делотворни правни лек) Европске конвенције о људским правима, преноси Косово онлајн.
„Након процене навода подносиоца захтева, Суд је утврдио да су две оспорене одлуке од 12. јуна 2015. године Жалбеног већа Посебне коморе Врховног суда неважеће, да су две одлуке Специјализованог већа за имовину Посебне коморе Врховног суда од 27. децембра 2012. године односно [бр. СЦЦ-08-0026 и бр. СЦЦ-08-0227], коначне одлуке, обавезне, и, као такве су рес јудиката“, наводи се у решењу Уставног суда.
Уставни суд је прецизирао да њихова одлука није извршена више од пет година након што је изречена пресуда, јер одговорни органи нису предузели потребне мере за њихово потпуно извршење.
„Спровођење коначних одлука је темељни принцип владавине права, као основна вредност уставног поретка Косова“, навели су из овог суда.
Подсетимо, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је маја 2016. године, одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље.
Одлука је тада довела до опречних реакција у косовском друштву, најнегативнијих од стране руководства општине Дечани, која до данас одбија да примени одлуку суда и земљу у катастру заведе као манастирску.
Током протеклих година међународни званичници упућивали су апел косовским властима да спроведу одлуку Уставног суда Косова из 2016.
Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље. Међутим, држава Србија 1997. године враћа манастиру 24 хектара, што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада – чини 55 хектара земље.
Враћених 24 хектара је редовно убележено у катастар, али их након 1999. локална косовска власт не признаје. Иако манастир и даље користи ту земљу, општинске власти почињу да оспоравају власништво манастира над тих 24 хектара.
УНМИК је тада одлучио да Манастир настави да користи ово имање све до решавања спора на суду.
Манастир Дечани на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Немачка опомиње Приштину: Вратите земљу манастиру Дечани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала