- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Црној Гори до могућег налазишта нафте остало још 1.300 метара

CC0 / freeimage4life / Нафтна платформа
Нафтна платформа - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
Пратите нас
Истражна бушотина у подморју црногорског Јадранског мора дошла је до дубине од 5.215 метара, а могуће налазиште нафте и гаса налази се на око 6.500 метара, рекао је државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Црне Горе Марко Перуновић.
„До те дубине могло би се доћи за око месец дана, када ћемо знати и резултате. За сада нам геолошки налази и температура тла дају оптимизам да ће бити пронађено комерцијално употребљиво налазиште“, навео је Перуновић, преноси РТЦГ.
Перуновић је раније рекао да истражно бушење у подморју крај Улциња обећава велико налазиште нафте, а на подручју Црне Горе има још неколико потенцијалних налазишта.
„У случају позитивног сценарија, прва производња се очекује за три године. Није планирана изградња рафинерија у Црној Гори, што иде у прилог очувању околине, и план је да се нафта продаје као сирова“, објаснио је Перуновић.
Црногорски државни секретар говорио је и о реконструкцији Термоелектране Пљевља и рекао да она не би коштала 54 милиона евра, колико је уговорено, већ 80 до 100 милиона евра, а ни тада се не би смањила емисија угљен-диоксида (ЦО2) на параметре које захтева ЕУ.
„Садашња производна цена мегавата из ТЕ износи између 45 до 50 евра по мегавату, а уз плаћање кредита (казни) за емитовање гаса ЦО2, по садашњим ценама мегават би коштао 110 до 112 евра. Наредних година ће то нарасти на 150 евра по мегавату“, казао је Перуновић.
Он је навео да због тога струја из термоелектрана више није конкурентна, као и да су циљеви ЕУ да се постепено укида производња струја из угља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала