- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Неприхватљив је било какав рат између нуклеарних сила, чак и ненуклеарни

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров у Уједињеним нацијама
Лавров у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
Пратите нас
Било какав рат, чак и ненуклеарни, између нуклеарних сила је неприхватљив, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Ми смо за то да односи између држава буду на бази узајамног поштовања како никада не би прерасли у нуклеарни рат. Добро је што су председници Русије и Америке потврдили неприхватљивост нуклеарног рата, али мислим да је неприхватљив било какав рат између великих држава, нуклеарних држава, јер су ризици да он прерасте у нуклеарни рат - огромни“, рекао је Лавров.

Подсетимо, британски медији су раније објавили да је бивши заменик генералног секретара УН за економска и социјална питања Ша Цуканг изјавио да Пекинг треба да одустане од политике према којој неће прва употребити нуклеарно оружје и да треба да пружи отпор новим савезима које прави Вашингтон.
Ша је конкретно мислио на АУКУС, савез Америке, Аустралије и Велике Британије, чиме се, по његовом мишљењу потврђује нарастајуће војно присуство тих земаља недалеко од Кине.
Коментаришући тај савез, Лавров је истакао да се Русија неће мешати.
„Поводом тог савеза и подморница у целини, тај догађај, који се одиграо убрзо после бекства из Авганистана, неизбежно покреће питања код оних који улазе у те савезе. И Француска вероватно размишља колико су поуздани ти савези и како постају актуелнији разговори о стратешкој аутономији Европе“, рекао је он.
То су велика питања за Запад и они морају да их решавају, рекао је руски министар и додао да Русија нема намеру да се у то меша.

„Али, последице онога што се тамо догађа могли бисмо да осетимо. То може да утиче и на наше односе са ЕУ, то може да изазове интересовање у ЕУ да са нама ипак сарађују“, истакао је Лавров и додао да се центар светског развоја премешта у Азију.

Према његовој оцени, савез је направљен како би се помогло Аустралији на пољу обуздавања Кине.
Подсетимо, Аустралија, САД и Велика Британија су 15. септембра склопиле безбедносни пакт АУКУС, којим ће Канбера добити технологију да изгради осам подморница на нуклеарни погон.
Аустралија је након уласка у пакт одустала од куповине подморница од Француске, због чега је Париз оптужио Канберу због лажи и повукао амбасадоре из Вашингтона и Канбере.
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
РУСИЈА
Русија: Формирање новог тројног пакта - шок за НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала