Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Човић: Куртијеве провокације — резултат минулог рада међународне заједнице

© Sputnik / Радоје ПантовићНебојша Човић
Небојша Човић - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Изјаве приштинских званичника да иза инцидената у Зубином Потоку и Звечану стоји Србија су очекиване, имајући у виду да Аљбин Курти са својим налогодавцима који су му одобрили ову провокацију није размишљао о последицама, каже бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић.
Курти је јуче изјавио да су напади на центре за регистрацију возила у Зубином Потоку и Звечану „акције које подстиче Србија“ и додао да је прелиминарна истрага показала да је пожар у просторијама Регистрационог центра Зубин Поток подметнут, иако је општина саопштила да су застареле инсталације могући узрок пожара.
Велики број припадника косовске полиције, укључујући и специјалце РОСУ, заузео је у ноћи између 19. и 20. септембра прелазе Јариње и Брњак на административној линији између централне Србије и Косова и Метохије. У наредним данима дошло је до сукоба Срба и припадника РОСУ, а Војска Србије подигла је борбену готовост.

Одвратна Куртијева провокација — минули рад међународне заједнице

Ово што је Курти урадио то је једна груба, одвратна провокација и то насилничка, где му леђа чувају поједини међународни субјекти, додаје Човић.
Он подсећа да је 2011. године потписан први споразум о регистарским таблицама који је продужен до 2016. а тај продужетак је инкорпориран у Бриселски споразум и требало је да важи до 14. септембра 2021. године.
Тај моменат је Курти образлагао једнострано, у смислу истекао је анекс од пет година за таблице и онда је то искористио да направи провокацију као подлогу да српска страна није испоштовала, наводно, тај анекс везан за таблице, али албанска страна није испоштовала ЗСО.
„Према томе, Бриселски споразум је онда у том делу потпуно пао и зато сам ја рекао да Лајчак долази да шминка леш Бриселског споразума. То је заправо био посао међународне заједнице и ово је резултат њиховог минулог рада“, каже Човић.
Ситуација на терену сад је доста компликована и комплексна и очекивано је било да ће Курти и његови налогодавци смишљати приче по „старом, устаљеном систему да је Србија крива за све“, па чак „и за климатске промене“.

Кад год треба да спроведе споразум, Приштина направи инцидент

Реч је о спиновањима, а технологија понашања Приштине је кад год дођу до елемената које морају да спроведу у споразуму, а тако је од 2001. године и првог споразума потписаног са Хекерупом — направе инцидентну ситуацију, истиче Човић.
А тад се цела међународна заједница окрене ка решавању инцидентне ситуације не сагледавајући узроке, а онда из свега тога следе саопштења по систему молимо обе стране да се уздрже, што је „недопустиво и лицемерно“.
Ми очигледно причамо једни о другима уместо једни са другима, а да бисмо могли да уђемо у контекст приче једних са другима, обе стране морају да се понашају коректно, транспарентно и отворено, што није приступ Приштине, сматра наш саговорник.

„Приштини је наум само како да Београд призна некакву независност Косова и Метохије и како да кроз провокације компликује ситуацију и да на тај начин, уз помоћ одређених међународних фактора, направи амбијент у коме би био стално присутан притисак на Београд. То и неки наши медији не разумеју и тумаче ситуацију окривљујући Београд, што је недопустиво и једноставно није тачно“, оцењује Човић.

Курти — човек конфликта

Проблем је очигледно и у менталитету Куртија, јер он једноставно није човек дијалога, већ конфликта, сматра Човић и подсећа да је он чак и у конфликту са Тираном.
Оцењује да је очекивано да ће Курти и његова Влада наставити са провокацијама и истиче да је проблем таблица искористио да увуче РОСУ на север Косова и Метохије и заузме „одређене интересантне логистичке положаје“.
Реч је о још једном потезу који нас удаљава од нечега што Приштина мора да спроведе, а то је ЗСО, која чак произилази и из Ахтисаријевог плана, наглашава Човић и подсећа да је Ахтисари за тај „чувени“ план добио Нобелову награду за мир.

Да ли је Лајчак способан да ради свој посао?

„Ако желимо да се ситуација реши и стабилизује, господин Лајчак и остали представници међународне заједнице морају да раде свој посао професионално и непристрасно, а они га не раде. Не заборавите, два-три дана пред ову провокацију коју је направила Приштина, Лајчак је био у Приштини. И кад погледате његове изјаве, то је било све покривено хвалоспевима. Просто је невероватно да он није знао шта се спрема. Ако стварно није знао, а ја мислим да је знао, онда он није способан да ради тај посао.“

Човић сматра да би требало да се престане са окривљивањем Београда и Србије за нешто за шта нису криви и да би све стране у преговорима требало да се поставе професионално, јер „доста је те злонамерности према Београду и Србији“.

Решење — ресетовање на претходно стање

Уколико су све стране, укључујући и међународну заједницу, опредељене за мир и стабилност региона, онда би требало све ресетовати на првобитно стање и наставити дијалог и разговоре, истиче Човић.

„Проблем Косова и Метохије се пребацује и на унутрашњу политичку сцену Србије, где би требало да влада јединство. Међутим, одређени политички субјекти у централној Србији се користе за додатну дестабилизацију ситуације у комплетној Србији“, каже Човић.

А обично у нестабилним или прелазним ситуацијама, Приштина уз помоћ међународних фактора прави одређене проблеме, истиче Човић и подсећа на погром од 17. марта 2004, који се десио у време кад је „једна влада отишла, а друга дошла после два дана“.
Небојша Стефановић, Милан Мојсиловић, Александар Боцан Харченко и Александар Зинченко на састанку у касарни у Рашкој - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СРБИЈА
Боцан Харченко: Ситуација на Косову и Метохији изазива велику забринутост
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СРБИЈА
Вучић поручио шефу НАТО: На делу окупација севера Косова и Метохије
Српски авиони супер-галеб - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СРБИЈА
Српски „орлови“ и хеликоптер Кфора изнад Јариња /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала