- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кандидат за место немачког канцелара: „Северни ток 2“ није ђавоља работа

© Sputnik / Владимир СергејевСанкције ЕУ против Русије
Санкције ЕУ против Русије - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Укидање санкција ЕУ против Русије, имплементација Минских споразума у циљу решавања украјинског проблема, продубљивање економске сарадње са Москвом требало би да постану централне теме у новој источној политици будуће владе Немачке, сматрају политичари немачке странке „Левица“.

„Већина корака, захваљујући којим могу да буду побољшани односи са Русијом, требало би да буде предузета на нивоу ЕУ. На пример, укидање санкција Русији или ширење и пооштравање мера уз помоћ којих Европска унија може да се заштити од санкционих претњи које противрече међународном праву (реч је о америчким претњама да ће увести санкције против 'Северног тока 2'). Овде видим добар правац који би федерална влада требало да усвоји и учврсти“, изјавио је шеф Одбора Бундестага за економију и енергетику Клаус Ернст.

Према његовим речима, драма око „Северног тока 2“ ближи се крају.
„Не мислим да може много да се одуговлачи са пуштањем у рад гасовода. Уверен сам да ће чак и противници схватити да, чим почне транспортовање гаса у Немачку, овај гасовод није ђавоља работа, већ разуман допринос енергетској безбедности Немачке и Европе“, додао је Ернст.
Истовремено, посланик Бундестага из „Левице“ Андреј Хунко, који је учествовао у бројним акцијама допремања хуманитарне помоћи Донбасу, каже да се нада да ће нова федерална влада наставити да гледа на Минске споразуме као на водич у решавању конфликта на истоку Украјине.
Забринут сам што америчка влада одаје утисак да одбацује Минске споразуме, изјавио је Хунко.
Према његовим речима, санкциона политика ЕУ према Русији требало би да буде укинута, као и „војна активност НАТО-а на руским границама, укључујући и активност немачког Бундесвера“.

Избори у Немачкој: Три кандидата за место канцелара

У Немачкој се данас одржавају парламентарни избори чији се исход сматра крајње неизвесним, а сигурно је једино да Ангела Меркел, после 16 година, неће више бити канцеларка. У игри за могућег новог канцелара су три потенцијална кандидата.
Конзервативна Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) Меркелове, водила је Немачку у претходна четири мандата, али последња истраживања јавног мњења показују да би сада могле да победе странке левог центра.
Немци не бирају директно шефа владе већ гласају за посланике који ће у Бундестагу изабрати новог канцелара - наследника Ангеле Меркел. То би могао бити кандидат демохришћана Армин Лашет, социјалдемократа Олаф Шолц или лидер Зелених Аналена Бербок.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
РУСИЈА
Уочи избора у Немачкој: Велика подршка за „Северни ток 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала