- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва треба да буде опрезна због војног партнерства Вашингтона, Лондона и Канбере

© AP Photo / MC3 Naomi JohnsonАмеричка подморница "Оклахома сити"
Америчка подморница Оклахома сити - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Русија треба да буде опрезна у вези са стварањем новог војно-технолошког партнерства између Аустралије, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Индо-Пацифичком региону (АУКУС), сматра директор руске Спољно-обавештајне службе Сергеј Наришкин.
„Узмимо, на пример, недавне догађаје везане за стварање новог војно-технолошког савеза између Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Аустралије. Време ће показати шта је то. Али морамо бити опрезни“, изјавио је Наришкин у интервјуу за „РТ“.
Наришкин је приметио да је упркос недавним изјавама америчке администрације да је безбедност у земљи њен најважнији приоритет, Вашингтон наставља да развија нове експанзионистичке планове.
Према његовим речима, изјаве америчког председника Џозефа Бајдена и руководилаца администрације да је безбедност унутар САД важнија од ширења демократије у иностранству првенствено представљају реакцију на срамни бег из Авганистана.
„Знамо да су често речи америчких лидера у супротности са поступцима. Већ видимо развој нових офанзивних планова. Гледајте, Сједињене Америчке Државе покушавају да задрже утицај на територији Авганистана, на регион јачањем својих позиција у земљама централне Азије“, нагласио је он.
Аустралија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе су 15. септембра објавиле о стварању новог партнерства у области безбедности (АУКУС). У оквиру споразума, Аустралија, између осталог, планира да изгради најмање осам нуклеарних подморница уз помоћ америчке и британске технологије, од којих ће прва ступити у службу 2036. године, као и да ће своје оружане снаге модернизовати америчким крстарећим ракетама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала