- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

"Можете да погодите руске ракете": Чиме Америка жели да наоружа Украјину

© AFP 2023 / JACK GUEZ "Гвоздена купола" је израелски противракетни одбрамбени систем
Гвоздена купола је израелски противракетни одбрамбени систем - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Американци планирају да израелским наоружањем ојачају противваздухопловну одбрану (ПВО) Украјине. Како пише лист „Политико“ конгресмени су Кијеву предложили тактички систем „Гвоздена купола“. Одређени амандмани могу бити укључени у закон о одбрани за 2022. годину. Међутим, Бела кућа то није званично потврдила.
Није тајна да власти Украјине одавно моле западне покровитеље да им дају модерне противавионске и противракетне комплексе како би се „супротставили руској агресији“. Каква је перспектива ове иницијативе?

Бескорисна куповина

Очекује се да ће испоруке ПВО средстава Украјини бити одвојено финансиране и неће ући у пакет војне помоћи од 275 милиона долара који је Конгрес одобрио у марту. Медији тврде да ће Вашингтон предати Кијеву два ракетна комплекса „Гвоздена купола“ које је Пентагон купио од Израела 2019. године. Они нису могли да се интегришу у нови систем војне команде и управљања због некомпатибилних програма.
Жеља конгресмена да макну из војске скупу играчку је сасвим разумљива. Зашто трошити новац на одржавање бескорисних ракета, ако се трошкови могу пребацити на друге? Одавно постоји пракса да се Кијеву шаље отписано наоружање. Између осталог, Украјина је добила и два отписана патролна чамца пројекта „Исланд“, као и неколико десетина оклопних аутомобила „Хамви“.

„Обе партије се слажу да је Украјини неопходно помоћи да направи модеран и ефикасан систем противваздухопловне одбране. Можемо урадити и више. Наравно, то ће заоштрити односе Украјине и НАТО са Москвом где ће највероватније ‘Гвоздену куполу’ видети као претњу. Без обзира на то, ми морамо појачати одбрамбену способност противника. Мада, за сада ништа није одлучено. Конгрес ће тек разматрати амандман“, саопштио је извор за лист „Политико“.

Могућност да се „Гвоздена купола“ да Кијеву коментарисало је и Министарство спољних послова Русије.
„Украјинско пумпање војних мишића, као и масовна подршка са стране, не доприносе мирном решавању конфликта на југоистоку земље“, рекао је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.
Међутим, чак и ако конгресмени донесу одлуку у корист Кијева, мало је вероватно да ће Оружане снаге Украјине експлоатисати израелске комплексе с обзиром да је то веома скупо оружје.

„Златни“ комплекс

Тактички систем противваздухопловне и противракетне одбране „Гвоздена купола“ направљен је 2000-их година за заштиту од ракета домета од четири до 70 километара. Вишенаменски радар одређује путању лета мете, затим ступа на сцену центар за контролу ватре и три лансера, сваки са 20 ракета за пресретање „Тамир“. Године експлоатације „Гвоздене куполе“ су доказале њену поузданост, она може да уништи чак 90 одсто ракета.
Комплекс је последњи пут употребљен у мају, против палестинског покрета Хамас. Према информацијама војске Ираела, уништене су све мете које су претиле израелским градовима. Мада је био осећај да је „Гвоздена купола“ радила на граници својих могућности. И није познато како би се све то завршило да је ова ужарена атмосфера трајала још пар недеља.
Покрет Хамас рачуна на јефтино наоружање и масовне нападе. Једна ракета ручне производње „Касам“ кошта око хиљаду, можда две хиљаде долара, док је цена противракете „Тамир“ 50-60 хиљада долара. Притом, како би циљ сигурно био погођен често се лансирају по две ракете. По мишљењу експерата, за 11 дана рата Израел је потрошио ракете у вредности од 150 милиона долара. Чак и за земљу са војним буџетом од 20 милијарди долара ово је озбиљна сума. За Украјину је то невероватна сума, јер је Украјина током 2020. године потрошила за одбрану четири пута мање.

Једним ударцем убити две муве

Реалност не спречава Украјину да машта о чудо-наоружању. У мају је министар одбране Украјине Андреј Таран саопштио о преговорима на тему „Гвоздене куполе“. Према његовим речима, догађаји у Израелу су показали да је систем противваздухопловне одбране актуелан. Међутим, Русија је далеко од Хамаса. И ефикасност израелских противавионских ракетних комплекса у конфликту са јачим противником је сумњива, са овим се слажу и амерички експерти.
„Гвоздене купола“ може против Русије деловати само са ограниченом ефикасношћу. Руска војска традиционално користи у сукобима артиљерију и лако сузбија позицију украјинских ракета, једноставно засипајући радаре бројем циљева. Довољно је неколико батерија реактивних система за гађање. Наравно, Гвоздена купола ће покрити командни центар или неку критичну инфраструктуру, ипак, тешко да ће Украјинци успети да га дуго одржавају“, сматра експерт америчког Центра за анализу војске Мајк Кофман.
Како је за Спутњик рекао Алексеј Леонков, Оружане снаге Украјине тренутно имају само совјетска средства противваздухопловне одбране. После распада СССР-а престала је и испорука резервних делова и муниције и украјински противавионски ракетни комплекси се нису одржавали на одговарајући начин. Кијев се сада труди да замену нађе на Западу, међутим, безуспешно.
Шеф украјинског центра за истраживање војске, конверзије и разоружање Валентин Бадрак је 2018. године изјавио да би неколико америчких ракетних ПВО комплекса „Патриот“ убрзало чланство земље у НАТО. У априлу 2021. године шеф администрације украјинског председника Андреј Јермак је подсетио на то да САД размештају ПВО комплексе у Пољску иако би „требало да буду“ у Украјини.
Вашингтон је сваки пут молбе Кијева остављао без одговора. Ипак, у случају да Конгрес одобри предају „Гвоздене куполе“ Бела кућа може једним ударцем да убије две муве. Прво, Вашингтон ће тим лепим гестом подршке савезницима мало поправити имиџ после бега из Авганистана. Друго, ослободиће се непотребне технике. Поред тога, уверени су Американци, тешко да ће „Гвоздена купола“ Оружаним снагама Украјине дати озбиљну предност у сукобима, што значи да се не треба плашити оштре реакције Москве.
Систем за противракетну одбрану „Гвоздена купола“ направила је израелска компанија „Рафаел“. Овај систем је у служби израелске војске од 2011. године.
Израелски ПРО систем Гвоздена купола - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
Украјински политичар: Ако Кијев добије „Гвоздену куполу“ једна батерија поставља се у Донбас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала